Half bewolkt19.4 ℃

Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude

Wijndomein De Koen


Langedijk was in het verleden een belangrijk tuinbouw gebied. De groenten werden verbouwd op duizenden eilandjes, die werden bemest met de bagger uit de sloten. Veel akkers hadden een naam, die was afgeleid van hun vorm of ligging. In dit eilandenrijk lag een akker, die wat hoger was als de andere akkers en deze akker had de naam “De Koen”.

Het eilandenrijk is inmiddels herverkaveld en het eilandenrijk is nu een modern landbouwgebied. Op de plek waar De Koen lag is nu de wijngaard aangelegd. Eind vorige eeuw is begonnen met het experimenteren met het wijnmaken op De Koen. Er werd wijn gemaakt van druiven uit de kas. Later zijn er een klein aantal stokken geplant van het ras regent. Vanaf 2003 is de huidige wijngaard aangelegd. Ieder jaar is een vak geplant tot 2005. De oogst is vanaf 2006 voldoende om op professionele wijze wijn te maken. In 2008 is de noordelijke hectare vol geplant. In 2013 en 2014 is het totale perceel van 2 hectare omgetoverd tot wijngaard.

HET TEAM

Begonnen als hobby, is de Koen uitgegroeid tot een Wijngaard van 2 hectare waar het merendeel van de werkzaamheden nog handmatig wordt uitgevoerd. Dat werk gebeurd niet alleen door de stichter van de Wijngaard, Pieter de Boer, maar ook door zijn vrouw Guja. Zodra er wat met machines moet worden gedaan springt zoon Govert bij en in de drukke tijden komen broer Marius en andere kennissen helpen. Stan Beurskens is onze adviseur. Deze oenoloog (wijnkenner) adviseerd bij de teelt van de druiven en het maken van de beste wijnen.

DRUIVENTEELT

De druivenstokken zijn van rassen, die minder gevoelig zijn voor schimmels en andere ziekten. Hierdoor hoeft minder gespoten te worden. De aangeplante rassen zijn ook vroeg rijp, waardoor de kans op slechte weersomstandigheden tijdens de oogst wat kleiner is. De rassen zijn; Solaris, Rondo, Sirius, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Sauvignon Gris, Muscaris en Salome. De druiven worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in het sap. Als deze voldoende is wordt met de hand geoogst in schone kratten.

VERWERKING

Na de oogst gaan de druiven naar de verwerking ruimte. Hier worden de druiven eerst ontdaan van de steeltjes en vervolgens geperst of in vaten opgeslagen voor de eerste gisting. De witte wijn wordt meestal direct geperst en gaat dan in vaten voor de vergisting. De rode wijn staat eerst weken op de schillen, waarna de pulp wordt geperst. De gisting duurt afhankelijk van temperatuur en soort twee tot vier weken. Na de gisting wordt de wijn over geheveld om de droesem uit de wijn te verwijderen. De witte wijn kan na ongeveer 8 maanden worden gebotteld en de rode wijn na 10 maanden.

Foto's van Wijndomein De Koen

Wijndomein De Koen image 1
Wijndomein De Koen image 2
Wijndomein De Koen image 3
Wijndomein De Koen image 4
Wijndomein De Koen image 5
Wijndomein De Koen image 6

Zoek een bedrijf in Schagen:

Adres
Westelijke Randweg 30
1722 PZ  Zuid-Scharwoude
Telefoon
0226-343335
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Wijndomein De Koen. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

ONZEPARTNERS
logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map