“Als ik een verlanglijstje mocht maken zou dat niet eens zo lang zijn; ik zou zeggen ik wil terug naar het begin, toen we nog verliefd waren”.

Aan het woord is Anna, zij en haar man Robert komen bij mij voor relatietherapie. Ik zie ondertussen dat Robert vol schiet, terwijl ze dit zegt. Ook hij mist die verliefdheid van in het begin.

Wat is er mis gegaan? Wat is er anders? Heel veel! Ze zijn ouder en hebben van alles mee gemaakt. Mooie en blije dingen, maar ook verdrietige momenten. En met de jaren steeds minder aandacht voor elkaar gehad, spraken ze minder naar elkaar uit.

Zij vertelde niet hoe verdrietig ze eigenlijk was als hij later thuiskwam van zijn werk, zonder dit even te zeggen. Hij raakte geïrriteerd als zij alweer pizza had gekocht in plaats van een gezonde maaltijd te maken. Maar dat uitspreken? Nee! Wat had het nog voor zin?

Hij wist toch wel… Zij wist toch wel… En zo raakten ze beiden in de grootste valkuil van een huwelijk dat bijna niet meer te redden valt: Niets meer naar elkaar uitspreken en ervan uitgaan dat de ander het wel weet.

Elkaar kunnen uitleggen wat er speelt, de eenzaamheid die wordt gevoeld, het gemis aan liefde, aanrakingen, waardering en ga zo maar door.

Door deze zaken te bespreken en de partners met elkaars gevoel te confronteren, kijken ze vaak weer op een andere manier naar elkaar. Met wat meer aandacht, nieuwsgierigheid en ook met hoop. Dat het misschien weer goed zal komen, dat er weer een sprank van die verliefdheid terug zal komen.

Ik hoop alleen maar op vooruitgang in het herkennen van elkaar en het erkennen van elkaars gevoelens. Dan zijn ze weer op de goede weg.

En u? Als u ook het gevoel heeft dat uw relatie wat hulp nodig heeft of hierover vragen heeft, bel mij dan voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

Voor meer info neem een kijkje op www.kruijff-rijntjes.nl/