SCHAGEN – Vanaf 1 juli gaan SRC en VV Schagen samen verder als Schagen United. Komende zondag staan beide teams nog één keer tegenover elkaar. Op sportpark Groeneweg wordt er in de derby nog eenmaal gestreden om de eer.

Het begon in september 1963 toen het treffen tussen beide teams door doelpunten van Koert Redecker en Jan Peetoom in 1-1 eindigde. Komende zondag staat de laatste derby op het programma. Robbert-Jan Klein heeft inmiddels al behoorlijk wat burenruzies achter zijn naam staan. Al sinds zijn vijfde speelt hij bij SRC en inmiddels is de aanvaller bezig aan zijn veertiende seizoen aan de Wilgenlaan. Met meer dan tweehonderd doelpunten is Klein al jaren een belangrijk wapen van de ploeg waar André Rijnders momenteel aan het roer staat. Komende zomer, als SRC en Schagen gaan fuseren, komt er voor de spits een einde aan een tijdperk.

Je speelt al sinds 1991 bij SRC. Ga jij komende zomer aan de slag bij Schagen United?
‘Ik weet nog niet zeker of ik volgend jaar bij de fusieclub speel. Ik word in september 33 en woon in Amsterdam. Op sommige dagen ga ik om 9.45 van huis en ben ik om 19.15 thuis. Dat begint tegen te staan. Ik ben van plan deze maand de knoop door te hakken.’

Het is de laatste SRC – Schagen voordat jullie gaan fuseren. Merk je dat het iets speciaals heeft?
Ik woon in Amsterdam en krijg niet veel mee van eventuele spanningen in Schagen. Bij Scagha’66/SRC hebben we het er af en toe over, maar dat is niet noemenswaardig. Ik heb het gevoel dat iedereen er zin in heeft en er naar uitkijkt.

Je heb vele derby’s gespeeld. Is het voor jou deze laatste nog extra bijzonder?
Toen ik net in het eerste van SRC begon, kende ik vrijwel iedereen bij Schagen. Dat was bijzonder. De afgelopen jaren zijn er zoveel oudgedienden gestopt en ken ik niet eens de helft van Schagen. Dat maakt het minder bijzonder. Maar ik verwacht dat alle oudgedienden er zondag wel bij zijn, wat de wedstrijd dan toch net iets extra's geeft.

Derby’s zorgen altijd voor iets extra’s. Wat is het stukje extra bij SRC – Schagen?
Het feit dat je je tegenstanders kent en daar absoluut niet van wilt verliezen. Vroeger was dat gevoel nog sterker en werd het gevoed door spelers zoals Ewald Veenboer, Theo Kooijman, Niels van Stralen, Jeroen Wijnker en Lex Ploeger. Die venijnigheid en hardheid is er al een tijd uit.

Wat is voor jou de mooiste derby die je hebt gespeeld? Wat maakte de derby zo speciaal?
‘Mensen die met mij voetballen zullen beamen dat het herinneren van wedstrijden niet mijn sterkste kant is. Maar ik kan me nog herinneren dat we in het kampioensjaar uit bij Schagen speelde en Stijn Buik de 0-1 maakte met een verschrikkelijk mooie volley. Uiteindelijk wonnen met eenvoudig met 1-3 en lagen we op koers voor het kampioenschap. Die aanloop naar het kampioenschap en Schagen als een van de laatste hordes, maakte de derby speciaal.’

Verwacht jij nog bepaalde festiviteiten rondom SRC – Schagen komende zondag?
‘Ik verwacht dat het redelijk druk wordt als het weer het toelaat en waarschijnlijk zijn er weer genoeg 'hooligans' met vuurwerk.’

Wanneer is de derby van komende zondag geslaagd?
‘Als we afsluiten met een 3-0 overwinning en de zon schijnt.’

De derby tussen SRC en Schagen begint komende zondag om 14.00 uur.