T VELD – Nog een week en dan hervat JuRo Unirek/VZV de competitie met een thuiswedstrijd tegen Foreholte. De rustperiode is voor trainer/coach Rolf Schulte een mooie gelegenheid om terug te blikken op het eerste half jaar.

Een half jaar waarin VZV in korte tijd naam heeft gemaakt. ‘Het gaat niet heel slecht hè’, lacht Rolf Schulte. Het tekent de coach die naast presteren ook veel waarde hecht aan een goede sfeer met waar mogelijk een grap. ‘Die combinatie ligt mij het beste. Gezelligheid en humor hoort erbij. Als je niet je eigen werk kunt relativeren en kunt grappen dan wordt het alleen maar saai.’ Dat laatste is het zeker niet in ‘t Veld, waar Schulte sinds afgelopen zomer de scepter zwaait. Met clubs als SEW, HV Quintus en VOC op zijn CV kwam niet de eerste de beste oefenmeester naar VZV.

Waar VZV zich vorig seizoen via de nacompetitie verzekerde van een langer verblijf in de Eredivisie, moet er dit seizoen een ander slotstuk van het handbalseizoen komen. De kampioenspoule is het doel in ‘t Veld, en dan het liefst eindigen bij de eerste vier waardoor het volgend seizoen ook Europese wedstrijden mag spelen. Om dat te bereiken had Schulte een aantal wensen en speerpunten. ‘Toen het bestuur mij benaderde heb ik gezegd dat ik alleen wil komen als de groep die zes keer per week wil trainen groot genoeg is. Dan kan je als trainer echt het spel verbeteren en mensen kan laten handballen op het idee wat je voor ogen hebt. Hoe minder je traint hoe minder invloed je hebt op de prestaties’, vervolgt de coach op de tribune van sporthal ‘t Zijveld. De groep was groot genoeg, al waren er wel enkele speelsters die zich niet in de nieuwe trainingsplannen konden vinden en afscheid namen van de eredivisionist. ‘Maar aan de andere kant waren er ook een aantal meiden die zijn teruggekomen omdat ze het fanatieke wel zagen zitten.’ Ook kwamen Aniek Jansen en Nada Blokker met Schulte mee van Vido. Zij leerden de afgelopen jaren de werkwijze van de Amsterdamse coach en kunnen als verlengstuk fungeren.

Wat de coach niet hoefde te doen is het smeden van een ploeg. Die stond er al waardoor Schulte eigenlijk in een gespreid bedje terecht kwam. Met een tripje naar Gran Cranaria in de voorbereiding kreeg de coach de uitgelezen mogelijkheid om het teamgevoel nog meer te laten groeien. En zijn speelsters beter te leren kennen.

Speerpunten
De komst van het tweetal was ook één van de speerpunten die Schulte had. ‘Ik wilde de groep uitbreiden met een paar ervaren speelsters omdat ik vond dat ze body tekort kwamen, te snel het overleg kwijt raakte of in paniek raakten als het even niet liep. Daarnaast het krachtprogramma en de opbouw van goede dekkings-, en aanvalsconcepten.’ Het krachtprogramma is één van de veranderingen die voor het huidige succes hebben gezorgd. In april werd het al opgestart om zo een voorsprong te hebben op andere ploegen. Iets wat zijn vruchten heeft afgeworpen. ‘Wat we nu in het eerste half jaar hebben bereikt is dat ploegen nu wel in de gaten hebben dat er bij ons wat aan de hand was. Dat wordt steeds beter. Ik zag in de pers met voorbeschouwingen dat er werd gezegd: Ze moeten naar VZV dus dat zal wel punten ophalen worden’, zegt de coach. ‘Nu langzamerhand zie je dat andere ploegen in de gaten hebben dat we niet zomaar de puntenleverancier meer zijn.’ Ook niet in de duels tegen Dalfsen, V&L en VOC waarin punten werden gepakt.

Mouwen opstropen
De veranderingen zijn niet zonder resultaat, dat blijkt wel uit de huidige zesde positie. Aan het einde van de rit is die plek genoeg voor een plek in de kampioenspoule. Maar ook in de manier waarop de elf punten tot nu toe werden binnengesleept. ‘Bij VZV zitten bijna alleen maar meiden die mouwen opstropen en er voor willen werken. Als trainer is het heel fijn om met een groep te trainen die zes keer per week kan trainen en ook zo ambitieus zijn. Ik hoef weinig meiden achter hun vodden aan te zitten.’ Er zijn grote stappen gezet, met de vergrootte krachttraining als grootste verandering. ‘Daar hebben we het succes aan te danken. Plus dat we heel veel op structuur hebben gehamerd. We zijn vanaf het naseizoen van vorig seizoen begonnen met per positie de afspraken te maken. Daarnaast is de organisatie in de dekking veel beter geworden.’

Beseffen
Zo langzamerhand komt het besef dat VZV echt wat kan neerzetten. Bij de tegenstanders, maar ook bij de speelsters zelf. ‘Ze hebben allemaal ja gezegd tegen de plannen, maar of ze dachten van die Schulte heeft een hele grote mond, die Amsterdammers zijn altijd zo blufferig dat weet ik niet. Op dit moment weet ik dat iedereen denkt dat het geen grootspraak was. Dat we echt bij de eerste vier kunnen komen.’

Ook supporters zien dat de ambities waarmee Schulte naar ‘t Veld kwam geen bluf is geweest. Volle tribunes, meelevende supporters die de speelsters een stapje harder laten lopen en enthousiaste reacties zijn het bewijs. Er is echt wat aan het ontstaan.