SCHAGEN - Gemeente Schagen zet al een paar jaar vaart achter woningbouwplannen. Daarom wordt nu de bouw van 300 nieuwe woningen per jaar gehaald. En de gemeente gaat door.


Voor woningbouw is voorbereiding nodig. De gemeente versnelt zoveel mogelijk de procedures hiervoor. Daardoor konden in 2019 211 woningen worden gebouwd. In 2020 werd de ambitie ‘starten met de bouw van 300 woningen per jaar’ ruimschoots waargemaakt. De teller staat voor 2020 op 325 woningen. Daar is wethouder Jelle Beemsterboer uiteraard heel trots op.

In 2019 heeft hij de ambitie van het college meetbaar gemaakt. Hij deelde met de gemeenteraad een overzicht. Hierop stonden de prognoses van de start van bouw van projecten. Het overzicht geeft duidelijkheid over de realiseerbaarheid en realiteitswaarde van de uitgesproken ambitie.

Voor de komende jaren staan er veel woningbouwplannen op stapel. Het blijkt realistisch om te verwachten dat ook in de komende jaren de ambitie van 300 woningen per jaar ruimschoots behaald wordt. Dit is de uitdrukkelijke wens van wethouder Jelle Beemsterboer. “Woningtekort heeft vergaande sociale gevolgen en kan effect hebben op de leefbaarheid in dorpen. Het enige middel tegen het tekort is meer bouwen. Het duurt helaas vele jaren voor een woningbouwplan daadwerkelijk gerealiseerd is. De gemeente Schagen zorgt al sinds 2015 dat het woningbouwprogramma groeit, nu zien we daar de resultaten van. Onze inspanningen zullen onverminderd door blijven gaan om deze stijgende lijn vast te houden.”

Dit jaar is de locatie Remmerdel in Warmenhuizen aan de beurt. Hier gaan 100 tot 150 woningen gebouwd worden. Waarvan 40% sociale woningen. Ook met de nieuwbouwwijk Het Nieuwe Glas in Tuitjenhorn wordt gestart. De bouw van woningen in ’t Zand Noord en in Nes Noord in Schagen is al gestart. Naast deze grotere woningbouwprojecten starten ook veel kleine(re) plannen met bouwen. Hiervoor is ook volop ruimte in het woningbouwprogramma van de gemeente. Op deze manier blijft de gemeente Schagen bouwen aan de toekomst.