OUDESLUIS - Donderdag 13 juli, vierde Oudesluis feest omdat er dit jaar al meer dan 200 boten door de sluis zijn gegaan. Vorig jaar gaf burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen het startschot voor een pilot waarbij vrijwilligers de sluis in Oudesluis bedienen.


Hierdoor is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag door de sluis naar Oudesluis te varen.

Dit jaar zetten wij de pilot voort. Vandaag bedankte burgemeester van Kampen-Nouwen de vrijwilligers voor hun inzet.

Sociale rol van vrijwilligers in het dorp

De betrokkenen merken dat het steeds drukker wordt in de sluis en dat de vrijwilligers een sociale rol in het dorp vervullen. Sommige inwoners in het dorp komen een praatje maken of vragen hulp bij het invullen van een fixi melding. Ruud Gooijer is aanspreekpunt van de vrijwilligers en is blij met de samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente. De sluis is van het Hoogheemraadschap en de gemeente is aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Er zijn dit jaar weer drie nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Iedereen zet zich vol enthousiasme in.

Nieuw wachthuisje

De bediening van de sluis gebeurt vanuit een monumentaal wachthuisje. Deze was lange tijd vervallen. Het Hoogheemraadschap heeft een nieuw huisje laten maken die binnenkort wordt geplaatst. Als de sluis niet bediend wordt zitten de vrijwilligers in de schaftwagen bij de brug. Iedereen is welkom om een praatje te komen maken.