SCHAGEN - Op donderdag 11 mei was de officiële uitreiking van de Blauwe Vlag in Wassenaar. Deze staat symbool voor schone, veilige en duurzame jachthavens en stranden. Dit jaar heeft de internationale jury in Nederland 195 Blauwe Vlaggen toegekend aan 134 jachthavens en 61 stranden. Dit is een toename van 6 nieuwe locaties. Gemeente Schagen neemt dit jaar 4 Blauwe Vlaggen in ontvangst voor Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee.


We zijn trots om dit jaar voor 4 stranden de Blauwe Vlag te ontvangen. Samen met strandpaviljoenhouders hebben we dit mooie resultaat bereikt, door de stranden schoon en veilig te houden. Zo houden we onze natuur en het milieu gezond en kunnen bezoekers veilig recreëren op het strand.

Hans Heddes, Wethouder

Schone stranden en duurzame jachthavens

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. Deze internationale toekenning van de Blauwe Vlag wordt toegekend door de Foundation for Environmental Education (FEE). Dit is een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

De Blauwe Vlag is een erkenning voor geleverde inspanning

De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd.

De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.