SCHAGEN - Zonder vergunning kan er dit jaar geen nieuw evenement georganiseerd worden. Dit zolang het coronavirus heerst. Feestjes niet, ook de normale dorpskermis niet. Om het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt te beteugelen, moeten de mensen afstand tot elkaar houden. Toch wil gemeente Schagen voor kinderen wel een kermis in hun dorp mogelijk maken. Zelfs dat is onzeker: nieuwe richtlijnen van de Rijksoverheid kunnen het weer onmogelijk maken.

Gemeente Schagen wil graag voor kinderen wat vermaak bieden in hun eigen dorp. Voor hen is het dit jaar ook al heel anders. Daarom wil de gemeente, met allerlei restricties, wel een kinderkermis mogelijk maken. De kermisexploitanten kunnen hiervoor vergunning aanvragen. Het moet zoveel mogelijk een familiekermis zijn, maar natuurlijk willen volwassenen ook wat. Dat is het dilemma. Binnen regels en garanties wil gemeente Schagen wel iets toestaan. Samen met plaatselijke horeca zoekt de gemeente naar mogelijkheden. Zo kon de kermis in Dirkshorn doorgaan. Momenteel is de gemeente, samen met de organisator, aan het zoeken naar een geschikte locatie voor de kermis in Warmenhuizen. Op de Dorpsstraat kan het niet, daar is afstand houden niet te doen. Als de geschikte locatie gevonden is, kan een aanvraag voor vergunning voor een kinderkermis in Warmenhuizen ingediend worden. Of het dan nog door kan gaan is ook afhankelijk van de veiligheidspartners (politie, Veiligheidsregio) om de gemeente hierover te adviseren. Bovendien kunnen nieuwe richtlijnen uit Den Haag het nog afblazen.

Geen vergunning wegens coronaHet is allemaal geen leuk verhaal vanwege het coronavirus. Als iemand van plan is een evenement of feest te organiseren, kan dit ook zomaar niet. Zelfs evenementen die voorheen al een vergunning hadden, gaan niet door. Wie zonder vergunning een feest organiseert, riskeert niet alleen hoge boete maar ook handhaving. Zo is in Oudesluis een bijna beginnend bierfeest ontruimd. Het is van het grootste belang dat iedereen zich aan de regels kan houden. De besmettingen stijgen en dat kan weer tot afsluitingen en verboden leiden.

Wie vragen heeft over evenement of activiteit, kan meer informatie vinden op de coronapagina over corona en evenementen.