SCHAGEN - Woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar extra mogelijkheden om uw stem uit te brengen. Zo zijn er extra stemdagen, kunt u per post stemmen en zijn er meer stembureaus geopend. Daarnaast is op elk stembureau een gastvrouw of gastheer aanwezig. Dit om te zorgen dat het stemmen veilig verloopt.


Deze gastheren en -vrouwen zijn studenten van het ROC Kop van Noord-Holland. Ze volgen de opleiding tot Mbo3 Handhaving, Toezicht en Veiligheid. Deze verkiezingen is voor hen een praktische schoolopdracht.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Het is geweldig dat de studenten op deze manier praktijkervaring kunnen opdoen. Ze hebben het momenteel al lastig, dus ik ben blij met deze win-win situatie. Ook veel van onze ambtenaren helpen mee tijdens deze verkiezingen. We voelen samen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het stemmen goed en veilig te laten verlopen.”

Wat is er anders?

  • Zo gaat vooral voor risicogroepen een aantal stemlokalen al open op maandag 15 en dinsdag 16 maart.
  • Kiezers van 70+ kunnen ook per brief stemmen. De briefstem kan per post worden verstuurd of worden afgegeven bij een gemeentelijk afgiftepunt. Deze bevinden zich in het gemeentehuis, Laan 19 in Schagen. En in de brandweerkazerne, Sportlaan 30 Warmenhuizen. Bent u 70+ en heeft een vragen over briefstemmen? Bel (0800) 13 51.
  • Kunt u niet zelf komen stemmen in het stemlokaal, bijvoorbeeld doordat u coronaklachten heeft? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Kijk op de achterkant van uw stempas hoe u dit doet.