SCHAGEN - Schagen is weer een icoon rijker! Dinsdag 10 december plantte wethouder Hans Heddes samen met medewerkers van het Regius College en Peter Groenveld van de Historische Vereniging e.o. de eerste van 9 Schager Rood appelbomen.


Dit appelras is kenmerkend voor de vele boomgaarden die Schagen rijk was in de 16e en 17e eeuw. In die tijd waren langs alle toegangswegen naar de stad boomgaarden te vinden. De appel werd waarschijnlijk geteeld tot de laatste exemplaren bij de aanleg van de wijk Groeneweg verdwenen. Nu keert dit bijzondere appeltje dus weer terug naar Schagen. Wethouder Hans Heddes: “In de aankomende jaren planten wij nog veel meer Schager Rood appelbomen terug.”

Toch niet uitgestorven
De Schager Rood appel werd verloren gewaand. Gelukkig werden dankzij speurwerk van de Pomologische Vereniging Noord-Holland nog enkele exemplaren gevonden. De vereniging is daar mee aan de slag gegaan en heeft weer nieuwe bomen opgekweekt. Dit jaar planten wij 7 bomen bij het Regius College en ook bij het wijkgebouw in de Groeneweg komen 2 Schager Rood appelbomen terug.

Eetbaar
Hoewel de boom in de 17e eeuw zeer geroemd werd is het toch niet echt een lekkere appel. Het is een friszure appel die heel geschikt is om mee te koken, maar ook uit de hand gegeten kan worden. De appel bloeit laat in het jaar en ook een oude boom geeft nog veel appels.

Historische vereniging
“Wat een feestje zou het zijn als in onze tuinen de appelbomen terugkeren waar Schagen ooit zo befaamd om was,” zegt Peter Groenveld van de Historische Vereniging Schagen e.o.. Deze aanplant is dan ook een samenwerking tussen de gemeente en de Historische vereniging Schagen e.o.