SCHAGEN - De nieuwe boom op de markt in Schagen geeft het symbolische startsein voor de bijna 100 nieuwe bomen die in onze gemeente geplant worden. De bomen zijn ter vervanging van eerder gekapte zieke bomen. Veelal ontstaan door iepziekte, kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte. De bomen worden geplant in Callantsoog, Petten, Burgerbrug en Schagen.


Wethouder Hans Heddes: “We planten nu meer verschillende soorten bomen om de gevolgen van ziektes en plagen te verminderen. Ook om de biodiversiteit te vergroten. Dat betekent dat we in veel gevallen bomen van een ander soort terug planten.”

Groeiplaatsen
Wij hebben onderzoek laten uitvoeren naar de groeiplaatsen. Overal waar nieuwe bomen komen, wordt eerst compost en voedingsstoffen aangebracht. Hierdoor kan de boom groot en oud worden, zodat de volgende generaties hier ook nog van kunnen genieten.

Nieuwe aannemer voor de bomen
Het planten van de bomen, het maken van de groeiplaatsen en de onderzoeken worden vakkundig uitgevoerd door De firma Stoop Groenvoorzieningen uit Waarland. De komende jaren planten en onderhouden ze de nieuwe bomen. Heddes: “We zijn blij dat het een lokaal bedrijf is. Niet alleen vanwege het behoud van de lokale economie en werkgelegenheid, maar ook omdat ze onze gemeente goed kennen.”