SCHAGEN - Oktober is al acht jaar dé maand om te stoppen met roken. De actie Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken alle steun om 28 dagen niet te roken. En dat is belangrijk, want na een periode van 28 dagen niet roken, is de kans 5x groter dat je blijvend stopt. GGD Hollands Noorden (waarbinnen gemeente Schagen valt) ondersteunt de landelijke campagne en roept rokers in de regio Noord-Holland-Noord op om ook mee te doen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen mensen stoppen. Inmiddels is deze actie zo groot geworden dat er op 1 oktober meer mensen stoppen met roken dan op 1 januari. Voor deze editie van Stoptober zullen weer tienduizenden mensen de uitdaging aangaan en meedoen aan dit Nationaal Stopmoment. Onder hen diverse bekende Nederlanders. Hans Klok, Patricia Paay, Bill van Dijk, Richard Spijkers en Louisa en Rowan zijn in 2021 ambassadeurs van Stoptober.

Meedoen aan Stoptober
Stoptober is: samen 28 dagen niet roken in oktober.De verwachting is dat ook dit jaar meer dan 50.000 mensen zullen stoppen met roken. Vanaf 2 september kan iedereen zich inschrijven via de website www.stoptober.nl en de gratis Stoptoberapp downloaden. Alle deelnemers kunnen het gratis Stoptober Magazine ophalen bij een Kruidvatvestiging voor ervaringsverhalen en tips om de 28 dagen door te komen.

Aantal rokers in onze regio daalt
Stoptober, samen stoppen, werpt vruchten af. Er is een dalende trend te zien voor roken onder scholieren op het voortgezet onderwijs. Ook onder volwassenen en ouderen daalt het percentage rokers. In 2020 rookte 15,1% van de volwassenen in regio Noord-Holland-Noord. In Nederland was het 16,7%. Onderzoek van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat 74% van de deelnemers Stoptober succesvol afrondt. 50% rookt na 3 maanden nog steeds niet en 25% is na een jaar nog rookvrij. Dat percentage is 5x hoger dan een stoppoging zonder hulp en steun.

Aanbod voor bedrijven
Naast ondersteuning voor individuele deelnemers heeft Stoptober -net als voorgaande jaren- een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen op https://bedrijven.stoptober.nl/ promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen. Stoptober is een initiatief van KWF, het Longfonds, de Hartstichting, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en het Ministerie van VWS.