SCHAGEN - Op 12, 13 en 14 oktober vinden de landelijke archeologiedagen plaats. Ook in Schagen is van alles te doen voor iedereen die ook eens archeoloog wil spelen.

Schatgraven naar oude munten – Museum Eenigenburg
Het programma start met de tentoonstelling in Museum Eenigenburg waar voor het eerst een zeldzame, gouden munt uit 1360 te zien, die in de nadagen van het kasteel van Floris V in Londen geslagen is. Daarna mag je om 14.00 uur zelf gaan speuren naar bodemvondsten! Met behulp van een metaaldetector gaan we op zoek naar oude munten in de tuin van het museum. Zoals archeologen dat ook doen. De vondst(en) kan je na afloop meenemen. Heb je ooit eens wat uit de tuin gevonden? Een scherf van een oude vaas, een pijpje of oude munten? Of weleens een tegeltje van (o)ma of (o)pa gekregen? De deskundige in Museum Eenigenburg geeft uitleg over de herkomst en datering ervan. Je kan je aanmelden in het Museum Eenigenburg op zondag 14 oktober, voorafgaand aan de activiteit.

Potten bakken zoals onze voorouders – Nieuwe Nes Schagen
Activiteiten in de Nieuwe Nes, de locatie van de archeologische werkgroep. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. We gaan met de handen in de klei. We gaan leren hoe je zelf potten bakt zoals onze voorouders dat ook deden. Is het gelukt, dan kan je de pot zelf mee naar huis nemen. Ook is er een tentoonstelling met archeologische vondsten uit Dirkshorn te zien en een presentatie van een oude luchtfoto van Schagen uit 1945. Geïnteresseerden kunnen hun kennis over archeologie testen tijdens een quiz. Locatie: Schoenmakerspad 1, Schagen, op 12, 13, 14 oktober van 11.00-17.00 uur.


Meer informatie: op de website van de archeologiedagen.