SCHAGEN -Op 16 juli voorkwamen we als gemeente Schagen wat in de volksmond een alternatieve Polderse Kermis werd genoemd. Op een terrein in Oudesluis waren twee tenten geplaatst en was een behoorlijke voorraad drank aangelegd (17 biervaten voor elk zo’n 200 glazen en 1248 flesjes drank). Er was geen vergunning aangevraagd. De hoeveelheid mensen en drank veroorzaakte gevaar van corona-besmettingen. De eigenaar van de grond werd een last onder dwangsom opgelegd om zijn terrein te ontruimen.


Deze week werden handhavende maatregelen ingezet tegen een aangekondigd alternatief Zandstock, in ’t Zand. Tegen betaling van 20 euro kon men daar volgens de flyers ‘drinken, eten en zorgen dj’s voor de muzikale begeleiding’.

Voor beide evenementen was geen vergunning aangevraagd. Burgemeester Marjan van Kampen: “we zitten hier boven op. De doelgroep voor deze feestjes vertoont vaak slechts lichte verschijnselen als ze corona oplopen, maar zij besmetten vervolgens wel hun ouders, buren of oudere, kwetsbare mensen, zoals hun opa en oma. We zien om ons heen weer signalen dat het aantal besmettingen toeneemt. Op een tweede golf en alle maatregelen die daar mee gepaard gaan, zoals bijvoorbeeld een (lokale) lockdown zit echt niemand te wachten.”

Het is van groot belang dat iedereen zich in deze corona-tijd aan de regels kan houden. Voor elk evenement of feest moet vergunning aangevraagd worden. Zo kunnen we als gemeente beoordelen of wordt voldaan aan de eisen. Wie een illegaal feest vermoedt, doet er goed aan dit te melden bij ons. Het kan levens redden.

Wie vragen heeft over evenement of activiteit, kan meer informatie vinden op de coronasite bij Corona en evenementen in Schagen.