SCHAGEN - Om te voorkomen dat iedereen het komende zomerse weekend massaal naar de kust trekt, doet de gemeente Schagen een dringende oproep. "Kom niet naar onze stranden, duinen en natuurgebieden." De Texelse burgemeester riep toeristen twee weken geleden al, samen met de andere Waddenburgemeesters, op om niet te komen.

Mochten mensen de oproep van de gemeente Schagen hebben gemist, dan kunnen ze deze ook onderweg tegenkomen. Bij de parkeerterreinen van Callantsoog en Petten worden tekstkarren neergezet om bezoekers te wijzen op de richtlijnen en op te roepen naar huis te gaan.

Toegangswegen niet afgesloten
Of er nog extra maatregelen volgen, is nog niet bekend. De Veiligheidsregio Fryslân gaf gisteren aan dat de toegangswegen naar de veerponten van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog niet worden afgesloten. Er zou wel goed in de gaten worden gehouden hoe druk het wordt bij de veerterminals, eventueel konden alsnog maatregelen volgen. Dit was besloten in een overleg met alle Waddenburgemeesters en de Veiligheidsregio.

Hoe Texel, die valt onder de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, erin staat is nog niet bekend. De Veiligheidsregio kon nog niet zeggen of er maatregelen worden genomen. Op Texel is opbouw van of verblijf in een strandhuisje verboden, omdat die te dicht bij elkaar staan. Op de eilanden mogen toeristen nog wel overnachten op campings en in huisjes, als ze maar eigen sanitaire voorzieningen hebben. Zeeland en Drenthe hebben toeristisch overnachten helemaal verboden.