SCHAGEN - De markt is wegens de corona-maatregelen anders ingedeeld. Dat maakt het voor iedereen makkelijker om de afstand van anderhalve meter te bewaren. Zo kan iedereen veilig op afstand winkelen.

De regels op de markt worden over het algemeen goed opgevolgd. Soms fietst nog wel iemand zomaar over de markt. Dat is niet toegestaan en dat staat aangegeven. Ook markeren de dranghekken op straat het gebied waar het voetgangersgebied start, dus loop je daar met de fiets aan de hand.

Afgelopen donderdag waren de BOA’s weer op het marktplein aanwezig. Zij zijn te herkennen aan hun uniform met ‘Handhaving’ er op. Onze BOA’s spreken de fietsers aan en vragen waarom ze hier fietsen en of ze moeite hebben met de regels die er nu zijn. Het is belangrijk het gesprek aan te gaan om uit te leggen waarom die ruimte er is en dat die nadrukkelijk niet voor fietsers is. Natuurlijk is een bekeuring krijgen vervelend, maar dat doen we alleen als het gesprek leidt tot negeren van deze regels. Het is namelijk belangrijk dat we ons houden aan die anderhalve meter. Zo kunnen we de veiligheid in Schagen bewaren.

In juni waren zelfs de burgemeester en raadsleden te vinden op de markt. Er zijn toen veel spontane gesprekken gevoerd. “Ik kon vertellen hoe trots ik ben op de mensen in onze dorpen en stad. We leven nu al ruim vijf maanden met het coronavirus. Dat valt niet mee. We zijn eigenlijk allemaal dat virus allang zat, maar dat virus raast nog steeds over de wereld rond. Dus moeten we waakzaam blijven en begrip tonen voor de regels”, zegt burgemeester Van Kampen.