SCHAGEN - Alle inwoners van de gemeente Schagen krijgen een welgemeend compliment van burgemeester en wethouders. Er zijn in het afgelopen weekeinde vrijwel geen incidenten geweest. Iedereen beseft blijkbaar heel goed welke openbare regels gelden in onze strijd tegen het coronavirus.


“Iedereen blijft zoveel mogelijk binnen en dat is goed,” zeggen burgemeester en wethouders. “Het is ook logisch dat iedereen af en toe toch een frisse neus haalt. Daarom mogen wandelingen wel, maar doe ze het liefst in je eentje of hooguit met twee personen. Tenzij je uit hetzelfde gezin komt en toch al thuis samen je sociaal distantieert van anderen.” Burgemeester Van Kampen en de wethouders hopen dat dit zo blijft, ook in het naderend Paasweekeinde.

Burgemeester Van Kampen heeft daarbij ook zorg voor de natuurgebieden. Daar mag je wandelen, maar ook niet massaal. En er is gevaar voor brand. Omdat het lange tijd droog is in de natuur, geldt het rookverbod in natuurgebieden in de gehele gemeente. Hieronder vallen ook de duinen langs de 17 kilometer kuststrook van Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het verbod geldt in bossen, op heide of veengronden en in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan. Overtreders krijgen direct een boete opgelegd. De hoogte van een boete is € 140,- voor overtreding van het rookverbod. Dat staat nog los van het altijd geldende verbod op brandende voorwerpen (lid 2), waarop een boete staat van € 280,-. Het verbod geldt zo lang de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord risicoklasse ‘fase 2’ aangeeft op de website Natuurbrandrisico.nl.

In de strijd tegen het coronavirus stelt de Veiligheidsregio Noord Holland Noord, waar onze gemeente onder valt, meer regels op. Ook voor campings, vakantieparken en camperplaatsen. Die mogen alleen open blijven als de standplaatsen of huisjes beschikken over een eigen toilet, was- en douchevoorziening. Zijn er alleen centrale sanitaire voorzieningen, dan moeten zij sluiten. Strandhuisjes mogen niet worden gebruikt of opgebouwd. Of er in het komende Paasweekeinde mensen vanuit andere streken komen om hier weekend te vieren, is de vraag maar zeker niet de wens. Burgemeester Marjan van Kampen roept dringend op om het komend Paasweekend en de dagen daarna niet naar de stranden of duinen te gaan in de gemeente. In feite hoopt het college van burgemeester en wethouders op verlaten stranden en duinen.

Nadere regels in de openbare ruimte zijn te vinden op de pagina Informatie over het coronavirus.