SCHAGEN - Schagen heeft sinds 1 mei een Tanja Groenplein. Het plein, gelegen achter de Gedempte Gracht en bereikbaar via de Laan, wordt vernoemd naar de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen, afkomstig uit Schagen. Ook komt er een gedenkteken om stil te staan bij de vermissing van Tanja Groen en de moord op verslaggever Peter R. de Vries die zich jaren heeft ingezet voor haar familie.


Tanja Groen

Tanja Groen groeide op in de stad Schagen. Zij was nog maar net twee weken in Limburg om aan de universiteit Gezondheidswetenschappen te studeren. In de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 raakte de toen 18-jarige studente Tanja Groen vermist in Limburg. Na een feestje bij studentenvereniging Circumflex pakte ze haar fiets en ze reed in de duisternis in richting het Vrijthof in Maastricht. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor van haar.

Peter R. de Vries

In een ultieme poging om Tanja na bijna 30 jaar terug te brengen naar haar familie, richtte Peter R. de Vries op 23 juni 2021 - de geboortedag van Tanja - Stichting de Gouden Tip op. Een beloning van 1 miljoen euro werd uitgeloofd voor ‘de gouden tip’ die zou leiden naar Tanja. Op maandag 5 juli 2021 was Peter R. de Vries in Pand Raak in Schagen om aan ondernemers en beleidsmakers te vragen bij te dragen aan Stichting De Gouden Tip. De dag erna op dinsdag 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed 9 dagen later. Ondanks dat er na zijn overlijden honderden tips zijn binnengekomen bij de Stichting in de zaak van Tanja, zat de gouden tip er niet bij. Tot op de dag van vandaag is Tanja niet teruggevonden. Een coldcase-team is nog steeds bezig de huidige tips te onderzoeken.