DIRKSHORN - Jonge mensen uit Dirkshorn krijgen deze week de sleutel van hun nieuwe huis in hun eigen dorp. Donderdagmiddag 11 april is de oplevering van acht nieuwe woningen aan de Spoetnikstraat. Het zijn starterswoningen, door Bouwend Waarland/Wever Bouw gebouwd. Juist voor jonge Dirkshorners.

De woningen staan in een deel dat voorheen ‘de paardenbak’ werd genoemd. De komst van de woningen was een wens van de dorpsraad van Dirkshorn en gemeente Schagen. De dorpsraad vroeg om aantrekkelijke, betaalbare starterswoningen in Dirkshorn, voordat de jongere ‘thuisverlaters’ woonruimte elders zouden zoeken en de kern verlaten. Het plan is ontwikkeld door Bouwend Waarland, inclusief de openbare ruimte. Na de oplevering gaat Bouwend Waarland het openbaar gebied opleveren aan de gemeente. Dat is dan meteen de afronding van dit project.

De acht woningen zijn ook nog eens toekomstbestendig en energieneutraal. Met gebruik van een aardwarmtepomp en zonnepanelen. Dat is ook volgens het gemeentelijke beleid. Zoals is afgesproken in het nationaal Energieakkoord moet de nieuwbouw van woningen vanaf 2020 energieneutraal zijn. Schagen is hier al mee begonnen. Het beheer en eigendom van de installaties is in handen van een professionele partij, zodat de duurzame inzet wordt gegarandeerd.

De oplevering van de woningen is precies volgens planning gegaan.