SCHAGEN - In het weekend van 10 en 11 september is de Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Duurzaamheid’. In onze stad en dorpen doen veel monumenten en musea mee. Veelal met gratis toegang. In de Grote Kerk op de Markt 23a in Schagen komt een historische markt en leuke kinderactiviteiten. Op zaterdag tussen 10 en 17 uur en op zondag tussen 12 en 17 uur.

Thema: duurzaamheid

Duurzaamheid. Dat woord bestond vroeger nog niet, maar duurzaam gedrag hadden de mensen vroeger echt wel. Bijna niets werd verspild. Iets moest al kapot zijn en niet meer te herstellen voordat de mensen het weggooiden. Dat was vaak vanwege de armoede en niet uit idealisme. Hergebruik was de regel.

Aandacht voor energie besparen en verduurzamen van woningen

Op de Historische Markt in de Grote Kerk zijn experts op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woningen en panden aanwezig. Bij de marktkraam van onze gemeente zijn energiecoaches van de Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) aanwezig. Deze energiecoaches staan klaar om iedereen gratis en onafhankelijk advies te geven. Van kleine energiebesparende maatregelen, tot het isoleren van een woning, van ventilatie tot duurzame warmtevoorzieningen zoals (hybride) warmtepompen.

De historie is te beleven

Er is ook veel aandacht voor monumenten en historie. Zo zijn er op de Historische Markt stands van de Zijper Molens, de NAW (vrijwilligers in de archeologie), Museum Vreeburg, en verschillende historische verenigingen, waar u meer te weten kunt komen over de historie van Schagen. Of u kunt luisteren naar lezingen over archeologie, verduurzaming, historisch kleurgebruik in de regio, stolpboerderijen en het slot Schagen. De historie is te beleven, bijvoorbeeld met strovlechter en kalligraaf-schoonschrijver en er is een quiz te doen waarin uw kennis wordt getest.

Kinderactiviteiten

In de Grote Kerk zijn ook leuke kinderactiviteiten voor kinderen van alle leeftijden te doen. Kinderen kunnen er scherven plakken om zo terug te vinden hoe een vaas of pot eruit heeft gezien. Ook zijn er archeologische spelletjes, zoals voorzichtig boven halen wat in de grond zit. En kunnen kinderen een schilderij maken, onder leiding van de ‘echte’ Rembrandt van Rijn en nog veel meer!

Stolpenfluisteraar

In de Grote Kerk wordt op beide dagen een film vertoond van de stolpenfluisteraar. In opdracht van de Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) is een stolpen-fluisteraar op bezoek geweest bij een stolpeigenaar in Noord-Holland. Van dit bezoek is een film gemaakt die getoond wordt in een aparte ruimte van de Grote Kerk. Ook het energie adviesrapport is te zien, ter inspiratie. Geïnteresseerden kunnen hierover in gesprek met de energiecoaches van de NHEC.

Presentatie over energie besparen en verduurzamen van woningen

Om 14:00 uur geeft Kathy Boomstra, onze projectleider Duurzaamheid, een presentatie over de activiteiten die Schagen organiseert om 3.000 woningen voor 2030 te isoleren tot minimaal energielabel B. Om deze doelstelling te behalen hebben we de hulp van energiecoaches. Marcel Sanders vertelt namens de Noord Hollandse Energie Coöperatie

(NHEC) over het succes van de energiecoaches die onze bewoners in hele gemeente ondersteunen bij energiebesparing en verduurzaming van woningen.

De historie is te beleven

Daarnaast is er van alles te doen in en rond Schagen. Zoals een stadswandeling door het centrum van Schagen, die start vrijwel elk uur voor de ingang van de Grote kerk. Museum Vreeburg, de Slottorens, het oude postkantoor aan de Laan en de Christoforuskerk aan de Molenstraat zijn gratis te bezoeken en klokkenmaker Henk Houkes geeft lezingen over zijn werk als klokkenmaker aan de Herenstraat 5.

Musea, molens en kerken

Tijdens de Open Monumentendag hebben belangstellenden de mogelijkheid om veel monumenten te bezoeken. Ook museum Eenigenburg, museum Tante Jaantje in Callantsoog en verschillende molens en kerken openen hun deuren, zoals korenmolen de Hoop in ’t Zand, molen ZG in Burgerbrug, molen P in Oudesluis, molen de Grebpolder in Schoorldam en de Groenvelder molen in Sint Maarten. Ook zijn de bijzondere kerkinterieurs van de voormalige hervormde kerken in Burgerbrug, Oudesluis en Sint Maartensbrug, de protestantse kerk in Callantsoog, Dirkshorn en Eenigenburg en de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen te bezichtigen. Bij de woonhuismonumenten aan de Tolkerdijk 28 en de Oude rijksweg 103 in ’t Zand leiden de eigenaren u graag rond. Meer informatie over de Open Monumentendag treft u aan op de website Openmonumentendag.nl. De folder is te verkrijgen in de Grote Kerk op de Markt (ingang aan de zijkant, tegenover restaurant Stiel). Zie ook de website Visit Schagen.