SCHAGEN - Aankomend weekend is de Open Monumentendag. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen negentien monumenten mee. Veelal met gratis toegang. Met dit jaar als thema ‘In Europa’. Hoe is een plek beïnvloed geweest door landen om ons heen? Internationale bouwstijlen, kunstenaars, handel, religie en oorlog zijn, als je goed kijkt, te herkennen.

Op 8 en 9 september is er van alles te doen in Schagen. In het ‘rondje Piano’ op zondag in de stad kunnen bezoekers in verschillende panden luisteren naar mooie muziek. De historie is te beleven, bijvoorbeeld in schoolplaten van vroeger in museum Vreeburg en de bibliotheek. Verzamelaar Theo Kooijman kan er mooi over vertellen en dat doet hij op zaterdag om 10.00 in de bieb en om 14.00 uur in het museum. Zondag is hij om 10.00 uur in het museum.

Voorafgaand organiseert museum Eenigenburg op vrijdag 7 september om 9.30 uur de Klassendag. Twee groepen van de basisschool (groep 7 en 8) komen op bezoek en krijgen een verhaal. De leerlingen bekijken vervolgens de vondsten in het museum en kunnen zich verkleden zoals in de 19e eeuw. In Eenigenburg zijn dit weekend ook twee prachtige landarbeiderswoningen te bezichtigen, aan de Surmerhuizerweg 13 en 15.

Kerk Schagerbrug
Tijdens de Open Monumentendag hebben belangstellenden de mogelijkheid om negentien monumenten te bezoeken. Hieronder ook de kerk in Schagerbrug die helaas niet in de folder staat genoemd. Meer informatie over de Open Monumentendag treft u aan in de folder en op de website openmonumentendag.nl.