WAARLAND - Donderdag 22 juli reikte burgemeester Marjan van Kampen een Koninklijke Onderscheiding uit aan Piet Pater uit Waarland. Dit gebeurde bij de IJsclub Waarland, die te vinden is achter het bedrijf van de firma Pater aan de Kerkstraat in Waarland.


Voor IJsclub Waarland was Piet Pater 13 jaar de voorzitter en de grote motor. Hij zorgde met de IJsclub voor een sociale en sportieve vereniging. Niet alleen in de winter, ook in andere seizoenen, wordt de IJsclub door het hele dorp Waarland op handen gedragen.

Piet heeft, mede met het bestuur, de schaatsport in Waarland een enorme boost gegeven. Vanuit de IJsclub ontstond ook een neventak: ‘STG.Noordkop Skating. Deze club heeft zich op de wedstrijd-schaatssport en zomertraining toegelegd. Landelijke schaatstoppers als Rosa Pater en Pien Smit hebben zich hieruit ontwikkeld.

Voor het WK Biljarten in Waarland is Piet Pater al 15 jaar de drijvende kracht. Onder andere het opzetten en digitaliseren van sponsoruitingen zijn aan Piet te danken.

De dorps-duofiets kwam er ook dankzij Piet Pater. Hij opperde begin 2015 om een duofiets voor de inwoners van Waarland aan te schaffen. Zijn idee ontstond aan de keukentafel van een buurman, die door zijn ziekte ALS zelf niet meer kon fietsen. Piet was er van overtuigd dat er meer dorpsgenoten waren met een beperking, of vanwege ouderdom, die niet meer alleen durfden te fietsen. Hij heeft met Waarlanders geld ingezameld en de fiets is gekocht. Eind 2019 heeft de KBO Waarland het project duofiets overgenomen.

Met zijn mobiele kraantje zorgt Piet Pater vanaf 2002 er voor dat in de winter de stoepen bij de hulpbehoevenden in Waarland vrij van sneeuw komen. Ook zorgde hij dat er bij deze mensen stoepen zijn aangelegd. Verder helpt hij, met of zonder zijn kraantje, met andere hand- en spandiensten. Hij is daar waar de Waarlanders hem nodig hebben.