SCHAGEN - Van vrijdag 14 tot en met dinsdag 18 augustus is het toch Kermis in Warmenhuizen. Dat wil zeggen: de kinderkermis bij sporthal De Doorbraak begint op zondag 16 en duurt tot en met dinsdag 18 augustus; het Bolletjescafé is open op vrijdag 14 tot en met maandag 17 augustus. Reservering is hier nodig.

Het bolletjescafé De Klok en terras zijn open tijdens dit kermisweekend. Het is het enige café dat een evenementenvergunning heeft aangevraagd en gekregen. Dit is mogelijk geworden door goede afspraken tussen de uitbater van het café en de gemeente.

De kermis kan uiteraard alleen goed gaan als alle mensen zich houden aan de coronamaatregelen, zoals minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar. Dat geldt ook bij bezoek in het eigen huis. “Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats, ”zegt burgemeester Van Kampen “Ook bij borrels thuis gelden de coronaregels. We kunnen alleen kermis vieren als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Iedereen is nodig om elkaar gezond te houden.”

De dorpskermis zoals we het kennen, lukt dit jaar niet. Om voor kinderen en volwassenen toch vermaak te bieden, is bij de sporthal aan de Doorbraak 18 een familiekermis opgezet. Niet op de drukke Dorpsstraat, daar is geen ruimte voor de benodigde anderhalve meter afstand tussen volwassenen. De kermisattracties zijn open op zondag van 15.00 tot 02.00 uur en op maandag en dinsdag van 12.00 tot 02.00 uur. De attracties voor volwassenen zijn in elk geval tot 23.00 uur open en verlicht, kinderattracties zijn tot minimaal 21.00 uur open.

De openings- en sluitingstijden van het Bolletjescafé De Klok zijn vrijdag van 15.30 tot 24.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.30 tot 24.00 uur. Alleen het Bolletjescafé heeft een evenementenvergunning. De andere cafés houden hun activiteiten op eigen terrein. Dat is niet vergunning-plichtig, maar er geldt wel een reserveringsplicht voor de gasten. “Ons Bolletjescafé De Klok heeft buiten een groot terras ingericht waar mensen op gepaste, aangewezen afstand kunnen eten en drinken,” zegt exploitant Ronald Dekker. “De gasten kunnen niet zomaar aanlopen, het gaat op reservering. De aanwijzing naar hun plaats krijgen de mensen van hostesses.” De locatie is met hekken omringd en de mensen komen in tijdvakken. Tussen de shifts wordt telkens schoongemaakt, voordat de volgende gasten kunnen plaatsnemen. Langs het terrein is een loopsluis gecreëerd voor de entree tot het terrein. De activiteiten vinden zowel binnen als buiten het Bolletjescafé plaats. Er is ook muziek, door een DJ en een zanger. Het komt zoveel mogelijk in de buurt van de normale kermis, maar met volledig respect voor de coronamaatregelen.

“Als alle bezoekers meedoen en respect voor de regels houden, kan het een prachtige kermis worden,“ zegt burgemeester Marjan van Kampen. “Ouders kunnen hierover mooi het gesprek aangaan met hun jong volwassen kinderen. Zoals vragen waar je heen gaat en welk tijdslot je hebt, maar ook over hoe je kind omgaat met vrienden die geen afstand houden. Afspraken maken met elkaar helpt enorm.”