SCHAGEN - Maandagmiddag 17 oktober vond een indrukwekkende herdenkingsceremonie plaats bij het oorlogsmonument aan de Strandweg 4 in Petten. Het was precies tien jaar geleden dat het monument werd opgericht voor de Tsjechische-Slowaakse bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort. Naast burgemeester Van Kampen waren er genodigden, onder hen de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en hoogwaardigheidsbekleders en militairen uit Tjechie en Slowakije.


Meerdere kransen werden gelegd. Namens het gemeentebestuur van Schagen legde burgemeester Marjan van Kampen- Nouwen een krans. Dit deed zij samen met Florine Hink, leerlinge van basisschool De Springschans uit Petten.

Historie

Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B bommenwerper, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2 e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.

Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en waren ze uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland. Na enkele dagen dobberen spoelden zij aan bij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

Het Šiškova squadron

Alois Šiška groeide na de oorlog uit tot een geliefd en bekend figuur binnen de Tsjechische Luchtmacht. Hij bereikte uiteindelijk de hoge rang van generaal majoor. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron. Dit squadron kreeg de eretitel: „Šiškova“.

De leden van dit squadron waren nauw betrokken bij de oprichting van het monument. Het is nu tien jaar later. Opnieuw woedt een oorlog in Europa. Dit gegeven kreeg tijdens de herdenking enige aandacht.