SCHAGEN - Vanaf 4 november start ‘Meer Bomen Nu’ in Schagen en Hollands Kroon met het oogsten van zaailingen van bomen en struiken. Vrijwilligers gaan op verschillende plekken overtollige zaailingen uitgraven die op de plek waar zij nu staan geen overlevingskans hebben. Deze boompjes worden verhuisd naar kansrijke plekken elders in de gemeente en krijgen op die manier een tweede kans. Wil jij mee helpen oogsten? Dan mag je één of meerdere bomen direct gratis mee naar huis nemen en heb jij dus eerste keus!


Oogstdag op 8 november in Callantsoog

De aftrap van deze campagne vindt plaats tijdens de natuurwerkdag op zaterdag 4 november in Wieringerwerf van 10.00 uur tot 14.00 uur. Op woensdag 8 november worden er boompjes geoogst in het Zwanenwater in Callantsoog. Later in november en december gaan we ook aan de slag in Sint Maartensbrug.

Het is altijd een feestje om boompjes te gaan redden in het Zwanenwater. Het is de mooiste oogstlocatie van de Noordkop. Na een korte uitleg gaan we samen met de boswachter het gebied in om ongewenste boompjes uit te spitten, die we later gratis weggeven. De vrijwilligers mogen de mooiste uiteraard zelf mee naar huis nemen en kunnen rekenen op een heerlijke dag in de natuur!

Derco Tabor

Oogstbegeleider in het Zwanenwater

15.000 bomen in 2023

Dit jaar hoopt Meer Bomen Nu Schagen maar liefst 15.000 bomen en struiken te oogsten. De vrijwilligers krijgen hulp van de Groenploeg van de gemeente en Progroen & Milieu. Een aantal boom- en struiksoorten zijn namelijk heel makkelijk te vermeerderen door te stekken. Door het snoeiafval van bijvoorbeeld de vlier en wilgen ter beschikking te stellen leveren de gemeente en Progroen & Milieu ook een flinke bijdrage. Daarnaast worden er boompjes uitgespit in Bergen, Schagerbrug en Noorderhaven. Deze bomen mogen door helpers direct mee naar huis worden genomen. Alles wat overblijft wordt bewaard op de bomenhub aan de Priggeweg 2 in Schagen. In februari en maart 2024 zullen deze op twee uitdeeldagen gratis worden uitgereikt aan álle bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) instellingen in onze gemeente die daar behoefte aan hebben.

Goed voor de biodiversiteit

Wethouder Hans Heddes heeft grote ambities op het gebied biodiversiteit en circulariteit in zijn gemeente en ondersteunt zodoende dit project.

Op deze manier boompjes uitspitten en elders in de gemeente planten is een goede manier van circulair werken en draagt echt bij aan meer biodiversiteit. Ik hoop daarom dat veel mensen zich aanmelden om mee te helpen met het oogsten. Zo zorgen we er samen voor dat we de leefbaarheid voor onze inwoners vergroten!

Hans Heddes

Wethouder

Meehelpen?

Voor die 15.000 boompjes zoekt Meer Bomen Nu helpers. Wil jij helpen? Dan mag je de door jou geoogste boompjes direct mee naar huis nemen. Er wordt geoogst van november t/m februari. De locaties voor november zijn al bekend. Inschrijven kan via Noord-Holland - MeerBomenNu