CALLENTSOOG - Maandag 30 mei om 08.45 uur onthult wethouder Sigge van der Veek een ‘paal met zonnebrandcrème’ in het dorp Callantsoog. Bij deze paal kunnen zonaanbidders gratis zonnebrandcrème nemen en zich insmeren. Dat is goed voor de gezondheid, want de zon kan veel schade aanbrengen op en in de huid. Vooral bij intensief zonnen kan die schade groot zijn en huidkanker veroorzaken. De gratis crème is te vinden bij strandslag Dorpsplein boven aan de trap, nabij de DA drogist Herman Leguit in Callantsoog.

Na een mooie zonnige dag knalrood thuiskomen. Niet het souvenir dat je van die dag mee wilt nemen. Daarom vind je in Callantsoog vanaf 30 mei tot en met september een slimme zonnebrandpaal. Naast dat je hier gratis zonnebrandcrème kunt halen, vertelt de paal je ook of je je moet insmeren die dag.

Nederlanders houden van de zon. Maar veel mensen vergeten dat een te lange blootstelling van de huid aan de zon kan leiden tot huidschade. En dat kan weer huidkanker veroorzaken. Huidkanker is, met 52 procent, de meest voorkomende kanker in Nederland. En het aantal diagnoses loopt hard op, want inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 70.000 nieuwe gevallen. 20 procent van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van huidkanker.

De oplossing is vrij simpel: smeren, kleren en weren. En daarom stelt drogisterij DA deze lente en zomer gratis zonnebrandcrème beschikbaar. Via een zonnebrandpaal voor de strandopgang in dorpscentrum Callantsoog. “Daar zijn we als gemeente heel blij mee,” zegt wethouder Van der Veek. “Want de gezondheid van onze inwoners en bezoekers is belangrijk. Niet iedereen denkt er op tijd aan als hij naar zee gaat.” DA drogist Herman Leguit beaamt dat. “Vandaar dat wij de strandbezoekers gelegenheid bieden om zich in te smeren om dan echt te kunnen genieten van de zon.”

Smeeradvies

De zonnebrandpaal adviseert of je wel of niet moet smeren. Dit doet de paal op basis van de hoogte van de UV-index, het risico om te verbranden, op dat moment. Vanaf UV-index 3 wordt insmeren belangrijk, want na 25 minuten kan een onbeschermde huid al rood kleuren. In Nederland is dit vanaf ongeveer april tot en met september. Goed smeren is dus nodig om je huid te beschermen.