SCHAGEN - Vooruitlopend op wetgeving wordt door de gemeente een huisvestingsverordening opgesteld. Deze huisvestingsverordening wordt binnenkort ter inzage gelegd voor het ophalen van zienswijzen. De regels uit de huisvestingsverordening gelden voor woningcorporaties en voor overige (particuliere) verhuurders.

''Deze verordening is een stap in het verder grip krijgen op een meer passende toewijzing van woningen aan woningzoekenden. Naast dat woningzoekenden met een urgentieverklaring voorrang op een woning kunnen krijgen, komen er extra mogelijkheden om met voorrang een woning te bemachtigen.''
- Simco Kruijer - Wethouder

Wat regelt de huisvestingsverordening

De huisvestingsverordening regelt het aanbieden en het toewijzen van sociale-, middeldure huurwoningen en sociale nieuwbouw koopwoningen. Via het verlenen van een huisvestingsvergunning wordt gecontroleerd of de woningzoekende voldoet aan gestelde eisen, waaronder inkomenseisen, om in de woning te kunnen wonen. Daarnaast zijn er in de verordening urgentie- en voorrangsregels opgenomen, waarmee woningzoekenden voorrang kunnen krijgen op een woning.

Voorrang met urgentieverklaring

Binnen onze gemeente is en was het al mogelijk om met een urgentieverklaring voorrang te krijgen op een woning. Om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring moet aan strenge eisen worden voldaan. Deze zijn onder andere terug te vinden op de gemeentelijke website. De regels uit de huidige urgentieverordening zijn opgenomen in de huisvestingsverordening.

Voorrang in bepaalde gevallen

Aanvullend is het in de huisvestingsverordening mogelijk gemaakt om voorrang op een woning te krijgen met een huisvestingsindicatie. De huisvestingsindicatie is bedoeld voor inwoners die willen verhuizen naar een meer geschikte woning. Een voorbeeld is als oudere bewoners waarvan de woning niet aan te passen is, willen verhuizen naar een meer passende woonruimte. Ook wordt het mogelijk om op basis van economische en/of maatschappelijke binding voorrang op een woning binnen de gemeente Schagen te krijgen.

Een voorbeeld van economische binding is als een woningzoekende in de gemeente werkt en dat het werk van de woningzoekende van belang is voor de gemeente. Maatschappelijke binding ontstaat wanneer mensen al langdurig een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap. Woningzoekenden moeten bij maatschappelijke binding kunnen aantonen dat zij 6 jaar onafgebroken ingeschreven is geweest in de gemeente.

Vervolg

Binnenkort wordt de ontwerp huisvestingsverordening voor 6 weken ter inzage gelegd voor het ophalen van zienswijzen. Na het verwerken van de zienswijzen, wordt de huisvestingsverordening ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Na vaststelling van de verordening door de gemeenteraad volgt publicatie van de verordening en treedt de huisvestingsverordening in werking.