SCHAGEN - In Nederland worden we steeds ouder. De vergrijzing neemt toe en dat betekent ook dat we met Alzheimer of een andere vorm van dementie te maken krijgen. Het aantal mensen met dementie is in Nederland ruim 280.000 en dit aantal blijft stijgen.

Iedereen kan wat betekenen

Wij willen een gemeente zijn waarin ook mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk thuis wonen en kunnen meedoen in de samenleving. Het helpt als inwoners, jong en oud, dementie vroeg herkennen en weten hoe ze het beste met iemand met dementie om kunnen gaan. Via de gratis (online) training ‘Goed omgaan met dementie’ op de website samendementievriendelijk.nl worden waardevolle tips gegeven.

Gastles dementie

Op maandag 21 september, Wereld Alzheimerdag, kregen zo’n 45 leerlingen van het Regius College Hofstraat in Schagen een speciale gastles over dementie. “Als dementievriendelijke gemeente vinden we het belangrijk dat onze jongeren leren wat dementie inhoudt”, zegt wethouder Sigge van der Veek. “Daarom bood de gemeente Schagen deze gastles aan leerlingen van het Regius aan. Zodat ze dementie herkennen en leren hoe ze hiermee om kunnen gaan”.

De les, waarbij theorie, interactie, filmpjes en opdrachten elkaar afwisselden, werd verzorgd door dementieconsulent Addy de Mooij, werkzaam bij Geriant Kenniscentrum Dementie. Zij geeft al vele jaren met regelmaat lessen over dementie in het voortgezet onderwijs aan VMBO-leerlingen richting Zorg en Welzijn. ”De leerlingen hebben vaak nog niet concreet een keuze voor een doelgroep gemaakt’, zegt Addy de Mooij. Door de lessen die ik geef, hoop ik jonge mensen te inspireren om in hun toekomstige beroep te kiezen voor de zorg voor iemand met dementie.” Regius-docent Rosa Molenaar is enthousiast: “Veel leerlingen hebben de gastles als interessant ervaren en zullen nu iemand met dementie, bijvoorbeeld in de supermarkt, beter herkennen en sneller durven aanspreken. Dat is al een hele mooie winst!”.

Bezoek aan ontmoetingsplek Huys ten Oghe

Binnen onze gemeente hebben wij 4 ambassadeurs voor een dementievriendelijke gemeente. Dit zijn raadsleden Marcel Sanders, Puck de Nijs, Marga Mulder en Harry Piket. Zij schenken samen met lokale organisaties specifieke aandacht aan het creëren van meer bewustwording voor dementie. Dinsdag 21 september brachten de ambassadeurs een bezoek aan de ontmoetingsplek Huys ten Oghe in Callantsoog. Hier werd onder begeleiding van welzijnsorganisatie Wonen Plus Welzijn verschillende activiteiten georganiseerd, onder andere voor mensen met dementie. Speciaal voor hen hadden de ambassadeurs een cadeau meegebracht: een pakket met verschillende spullen die gebruikt kunnen worden tijdens de activiteiten, zoals een cd met liedjes van vroeger. Ook bevat het pakket informatiefolders over dementie.