OUDESLUIS - Vrijdagmiddag 20 mei viert Oudesluis de opening van het vaarseizoen. Goed nieuws voor de waterrecreatie, omdat ook de sloepenroute weer kan worden bevaren. De officiële ingebruikname van de gerenoveerde sluis, de bijbehorende Baleinenbrug en de start van de sloepenroute gebeurt op feestelijke wijze.


De sluis van Oudesluis heeft letterlijk zijn naam gegeven aan het dorp. Want de sluis is waarschijnlijk de oudste zeesluis van Nederland. Gelukkig ziet hij er niet oud uit, want enige jaren geleden is de sluis geheel gerenoveerd. De sluiswachter is Annie van Zweeden. Zij volgde in 1982 haar man Bram op in dit werk, maar in feite doen zij dit werk al bijna 50 jaar samen. Eerst voor Uitwaterende Sluizen (US), daarna voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) tot heden. Dat doet zij in het vaarseizoen dat loopt van 15 mei tot 15 september, op zaterdag en zondag. Dankzij subsidie van Provincie Noord-Holland en in samenwerking met het HHNK is een plan bedacht om de sluis vaker te kunnen gebruiken. Gemeente Schagen heeft vrijwilligers gevonden om ook de sluis op vrijdag te bedienen. Zij kregen een gedegen opleiding, mede dankzij Annie. De sluiswachters zijn nu allen te herkennen aan hun kleding.

De verruiming naar vrijdag, zaterdag en zondag is bedoeld voor de waterrecreatie, zodat die meer gebruik kan maken van de sluis. Goed voor het bevaren van de sloepenroute en het bezoeken van het zo karakteristieke dorp Oudesluis. Ook omdat de voltooide renovatie van brug en sluis nog geen aandacht had, vindt daarom op de feestelijke opening plaats.

Het programma voor vrijdagmiddag 20 mei is als volgt:

15.00 uur:inloop in het kerkje aan de Noorderweg 14a, 1757 PC, nabij brug en sluis in Oudesluis met koffie/thee/koek
15.15 uur:korte wandeling naar sluis, aldaar muzikale ondersteuning Shantykoor ‘Onder Zeil’
15.30 uur:welkomstwoord door burgemeester
15.40 uur:openingshandeling met sloep en vrijwilligers
16.00 uur:einde bijeenkomst

Onder de genodigden bevinden zich de sluiswachter die dit werk al jaren doet, nieuwe vrijwilligers van de sluisbediening, vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Dorpsbelang en uiteraard de inwoners van Oudesluis.