DIRKSHORN - Woensdagmiddag 18 juli om 12.30 uur slaan wethouder Jelle Beemsterboer en initiatiefnemer Bouwend Waarland de eerste paal voor acht nieuwe woningen in Dirkshorn. Het zijn starterswoningen, die door Bouwend Waarland/Wever Bouw worden gebouwd voor jonge Dirkshorners.

De woningen worden gebouwd aan de Spoetnikstraat. In een deel dat voorheen ‘de paardenbak’ werd genoemd. De komst van de woningen is een wens van de dorpsraad van Dirkshorn, die deze wens ook het eerste uitte bij de gemeente. De dorpsraad vroeg om aantrekkelijke starterswoningen in Dirkshorn, voordat de jongere ‘thuisverlaters’ woonruimte elders zoeken en de kern verlaten. Samen met de dorpsraad (werkgroep Wonen) heeft de gemeente locaties onderzocht, waarbij de Spoetnikstraat het geschiktste bleek. Het plan is ontwikkeld door Bouwend Waarland, inclusief de openbare ruimte. Vandaar dat de dorpsraad, evenals de toekomstige bewoners, van harte is uitgenodigd bij het slaan van de eerste paal/ het startmoment.

De acht woningen zijn toekomstbestendig en worden energieneutraal, met aardwarmte en zonne-energie. “Energieneutraal bouwen is toekomstbestendig bouwen. De opbrengst van de PV-elementen (foto-voltaïsche energie oftewel zonnepanelen) dekt de energiebehoefte van de gebouw-gebonden installaties”, zegt wethouder Jelle Beemsterboer. Zoals is afgesproken in het nationaal Energieakkoord moet de nieuwbouw van woningen vanaf 2020 energieneutraal zijn. Schagen is hier al mee begonnen. Het beheer en eigendom van de installaties zal in handen zijn van een professionele partij, zodat de duurzame inzet wordt gegarandeerd.

Als de bouw geheel mee zit, is de oplevering rond april 2019.