'T ZAND - Dinsdag 5 april kwam een groot aantal buurtbewoners van de Bosweg 14 in ’t Zand bijeen op verzoek van gemeente Schagen. Tijdens deze bijeenkomst werden zij geïnformeerd door burgemeester Marjan van Kampen over de reden dat op deze locatie tijdelijk 50 asielzoekers worden opgevangen.


De bewoners hadden vragen over de beveiliging en locatie en spraken ook hun bezorgdheid uit over de verkeersveiligheid van de Bosweg. Burgemeester Marjan van Kampen: “Ik heb veel bewoners gesproken en ik begrijp hun bezorgdheid ten aanzien van de verkeersveiligheid heel goed. Zeker in het licht van het ongeval dat een paar weken geleden nog heeft plaatsgevonden. Ik heb goed geluisterd naar alle opmerkingen en wij nemen maatregelen waardoor het sluipverkeer ontmoedigd wordt.”

Noodsituatie

Het asielzoekersopvangcentrum in Ter Apel zit al enige tijd ‘overvol’. Om het opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten, bouwde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een nood paviljoentent om daar mensen op te vangen. Deze noodopvang is onlangs gesloten. Hierdoor verblijven er nu dagelijks 500 tot 700 mensen te veel dan dat de opvang aan kan. Dat geeft risico’s voor de gezondheid en veiligheid. De Rijksoverheid heeft naast de opdracht voor de opvang Oekraïense vluchtelingen ook gevraagd aan de gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van de asielzoekers. Alle burgemeesters hebben besloten om samen tijdelijk extra opvangplaatsen voor asielzoekers te realiseren.

Opvanglocatie Bosweg 14

Aan de Bosweg 14 worden tijdelijk ongeveer 50 asielzoekers opgevangen. De overheid geeft nu aan dat de opvang in ieder geval voor 1 maand is. Gemeente Schagen kan nog niet aangeven wat de samenstelling van de groep gaat worden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) streeft er naar om zoveel mogelijk mensen uit één cultuur en met één taal op een locatie onderdak te geven. Samen met de eigenaar zorgt de gemeente dat de mensen daar fatsoenlijk kunnen verblijven. Tijdens de dag en nacht is er een gastheer of -vrouw aanwezig die zorgt dat de huisregels worden nageleefd en dat er geen geluidsoverlast wordt veroorzaakt.