ANNA PAULOWNA - Vuurwerk is voor de één een knalfeest en voor de ander doffe ellende. Wij vinden het belangrijk dat u zich hier bewust van bent. Want als we een beetje rekening houden met elkaar, hebben we allemaal een goede start van het nieuwe jaar!

Burgemeester Nawijn: “De jaarwisseling is bedoeld om plezier met elkaar te hebben. Vuurwerk betekent voor de één plezier en lol, maar voor de ander geldt dat een stuk minder. Houd daarom rekening met elkaar en voorkom ergernis en ongevallen. Ik wens iedereen alvast hele mooie feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.


Vuurwerk is niet voor iedereen plezier
Bij de jaarwisseling wordt door veel mensen vuurwerk afgestoken. Het is traditie en we steken heel wat vuurwerk af. Maar vuurwerk geeft ook ellende. Ieder jaar raken er mensen gewond. Afgelopen jaarwisseling zijn er landelijk 434 mensen op de spoedeisende hulp behandeld met vuurwerkletsel. Dat is minder dan vorig jaar, toen dezelfde posten 473 mensen hielpen. In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf Oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Vuurwerkschade kost de gemeenschap ieder jaar geld
Vuurwerk zorgt ook voor schade in en om huis en aan gemeentelijke eigendommen. Denk aan vernielde brievenbussen, straatmeubilair, bushokjes of schade aan spullen die inwoners buiten hebben staan. Afgelopen jaarwisseling had de gemeente ruim € 8.500,- schade door vandalisme. Deze schade willen we beperken want uiteindelijk kost het de gemeenschap onnodig veel geld.

Tips voor huisdieren

Ook voor onze huisdieren is vuurwerk vaak geen pretje. Het brengt stress en helaas soms ook verwondingen met zich mee. Laten we vooral ook rekening houden met onze viervoeters en die van anderen. Op internet vindt u tips hoe u uw huisdier zo goed mogelijk door de jaarwisseling helpt.

Campagne bewustwording gebruik vuurwerk

De komende tijd vragen we via verschillende media aandacht voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat doen we via social media, maar ook via grote doeken die in de kernen van onze gemeente staan.