SCHAGEN - Vanaf deze week worden er meer camera’s ingezet om de veiligheid in Schagen te vergroten. Op de Markt in Schagen worden camera’s opgehangen en de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) worden uitgerust met bodycams. Dat heeft burgemeester Marjan van Kampen besloten.


Cameratoezicht Markt Schagen

In het gebied rond de grote Kerk is regelmatig sprake van overlast, intimidatie, vernielingen en geweld. Bewoners en ondernemers voelen zich er niet veilig. Het belangrijkste doel is het voorkomen van nieuwe incidenten.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Ik vind het belangrijk dat onze inwoners zich veilig voelen. De combinatie van het voorkomen van criminaliteit en een aanpak van daders moet Schagen veiliger maken. Ik wil de mensen oproepen om altijd een melding te maken bij de politie van overlast of om aangifte te doen. Maar ook hoop ik dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan. Met deze aanpak kan de veiligheid rondom de Markt verminderd worden.”

Boa’s uitgerust met een bodycam

Naast het Cameratoezicht worden de boa’s uitgerusten met bodycams. Zij krijgen in hun werk regelmatig te maken met incidenten. Dit varieert van verbaal geweld tot soms fysiek geweld. Om de boa’s tijdens hun werk goed te beschermen wordt de bodycam toegevoegd aan de standaarduitrusting van de boa’s.

Burgemeester van Kampen: “In gesprek met onze boa’s hoor ik vaak dat ze in hun functie worden uitgescholden of bedreigd. Dat is onaanvaardbaar. Deze mensen zijn er om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zeker tijdens de Corona-crisis merken we hoe afhankelijk we zijn van deze mensen die voor onze veiligheid en gezondheid staan. Daarom zorgen we ervoor dat onze mensen goede uitrusting hebben en daardoor veiliger hun werk kunnen doen”

Privacy

De camera’s op de markt nemen enkel beelden op van de openbare ruimte. De beelden van panden worden afgeschermd. Daarmee is de privacy van de omwonenden gewaarborgd. De bodycams nemen alleen op als deze aangezet worden door de boa. Deze doet dat als er een onveilige situatie ontstaat. De beelden van zowel de camera’s als de bodycams worden versleuteld bewaard en enkel ingezet voor opsporingsonderzoek. Na 28 dagen worden de opnames automatisch verwijderd.