SCHAGEN - Café De Vriendschap in Tuitjenhorn moet per direct dicht. Dit heeft de Veiligheidsregio in overleg met de gemeente besloten. Tijdens de kermis in Tuitjenhorn zijn op een aantal dagen meerdere overtredingen geconstateerd waarbij de coronamaatregelen niet werden nageleefd.

Locoburgemeester Beemsterboer: “We hebben de afgelopen dagen nog eens goed onderzocht wat er allemaal is gebeurd en wat een passende maatregel zou zijn. Op basis daarvan is besloten dat de eigenaar bij de Veiligheidsregio een plan moet indienen waarin staat hoe hij wél aan de maatregelen kan voldoen en hoe hij ervoor gaat zorgen dat zijn bezoekers zich hier aan houden. Zodra dat plan binnen is zal de Veiligheidsregio binnen 48 uur een besluit nemen. Tot die tijd moet het café dicht blijven. Ik begrijp dat dit een stevige maatregel is. Maar we moeten ons allemaal aan de regels houden die in de noodverordening staan en we verwachten van horeca-eigenaren dat zij ervoor zorgen dat ook hun bezoekers zich daar aan houden. We moeten met elkaar voorkomen dat de zorg overbelast wordt en ingrijpender maatregelen nodig zijn zoals een tweede lockdown.”

Meerdere overtredingen

Toezichthouders van de gemeente zagen dat het op meerdere dagen niet goed ging. Jongeren waren bijvoorbeeld aan het dansen en hossen zoals op social media te zien was, aanwezige bezoekers konden onvoldoende afstand houden, en er waren niet altijd voldoende zitplaatsen voor alle bezoekers op het terras. Volgens de noodverordening die geldt, is dit allemaal niet toegestaan. Na het verschijnen van de beelden van de hossende jongeren dinsdagavond heeft de eigenaar van het café in overleg met de gemeente besloten diezelfde avond nog te sluiten. De gemeente is nog in gesprek met de politie om te kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden tegen de hossende jongeren. “We gaan er vanuit dat de eigenaar van het café snel met een goed plan kan komen, zodat hij weer op een veilige manier open kan gaan”, aldus locoburgemeester Beemsterboer.