SCHAGEN - De hele maand oktober deelt de brandweerafdeling van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de geboortekoffer als cadeau uit aan ouders die aangifte doen van de geboorte van hun kindje. Dit alles in het kader van de Nationale Brandpreventieweken en de landelijke campagne 'Hé doe je deur dicht'.

Burgemeester Marjan van Kampen reikte samen met Marja de Graaf van de Brandweer op vrijdagmorgen 26 oktober de eerste geboortekoffer uit bij Niels en Kirsten Smit voor op 11 oktober geboren dochtertje Maud.

Dit jaar richt de Brandweer zich in de Nationale Brandpreventieweken op jonge ouders. Dit doet de brandweer via de gemeente, met het uitreiken van een geboortekoffertje aan alle (jonge) ouders die aangifte doen van de geboorte van hun kind.

De reden daarvan is dat jonge ouders vaak 's nachts deuren open houden om hun kindje goed te horen. Logisch, maar daarmee krijgt bij een brand de rookverspreiding in huis veel meer kans. Voor de Veiligheidsregio reden om, samen met gemeenten, jonge gezinnen te helpen hun huis brandveiliger te maken. 'Als we de toekomstige generatie bewust willen maken van brandveiligheid, moeten we van jongs af aan investeren, zodat brandveiligheid een vanzelfsprekendheid wordt,' aldus de burgemeester.

In de koffertjes zitten onder andere een rookmelder, een tegoedbon voor een gratis woningcheck, informatieve flyers en een slabbetje. Andere ouders die aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen bij de publieksbalie van gemeente Schagen een geboortekoffer mee zolang de voorraad strekt.