VALKKOOG - Vrijdagmiddag 11 september ontvingen Robert de Lange uit Petten en Edwin Zoetelief uit Wieringerwaard elk de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds. Dit kregen ze uit handen van burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen. De uitreiking vond plaats tijdens een besloten bijeenkomst in Valkkoog. De twee mannen ontvingen de legpenning omdat zij iemands leven hebben gered.

Door hun daadkrachtig optreden hebben zij het leven gered van hun vriend Rik Swikker. Het slachtoffer en zijn echtgenote waren aanwezig bij de uitreiking. Het verhaal gaat als volgt: Robert en Edwin waren op 14 juni 2018, bij windkracht 5, aan het kitesurfen nabij het strand van Petten. Hun vriend Rik was eveneens aan het kitesurfen. Na een hoge sprong kwam Rik met zijn hoofd op een zandbank terecht en raakte bewusteloos, liggend op zijn buik in het water. Robert en Edwin hebben geprobeerd hem ‘bodydraggend’ achter de kite aan terug te brengen naar het strand. Dit lukte niet omdat Rik steeds onder water raakte. Robert is kitend hulp van de reddingsbrigades van Petten gaan halen. Edwin kon na 50 meter in het water staan en probeerde toen Rik bij kennis te brengen. Dat lukte, waarop Edwin met Rik richting strand kon zwemmen. Daar nam de reddingsbrigade het van hem over.

Het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds heeft op 25 november 2019 besloten de bronzen legpenningen toe te kennen, omdat Robert de Lange en Edwin Zoetelief onder lastige omstandigheden, en met gevaar voor eigen leven, het leven hebben gered van hun vriend Rik Swikker.

Door omstandigheden en de Corona maatregelen heeft deze uitreiking enige tijd op zich laten wachten. Meer informatie over de Stichting Carnegie Heldenfonds vindt u op de

website van het Carnegiefonds