WARMENHUIZEN - Midden in de dorpskern van Warmenhuizen bevindt zich bouwbedrijf De Nijs. Het terrein is al jaren in gebruik zonder problemen voor de buurt. Totdat daar eind vorig jaar plotseling verandering in kwam. Nu wordt er geluidsoverlast veroorzaakt vanaf 06.00 uur 's ochtends en omwonenden zitten met de handen in het haar.

Het bedrijf werd eerst nog omringd door bomen en alleen gebruikt voor opslag. Aan het einde van 2018 kregen bewoners een brief waarin stond dat het terrein een opfrisbeurt zou krijgen. Hierbij werd beloofd dat de omgeving er geen last van zou hebben. Omwonenden ervaren nu dat daar niets van waar is.

De bomen zijn inmiddels zonder vergunning gekapt en op het terrein zijn zware betonnen platen neergelegd. Ook zijn er bouwlampen opgehangen die bij de omwonenden naar binnen schijnen. "Een bijzonder interpretatie van een opfrisbeurt", aldus de Schoorldammers.

Inmiddels is het terrein in gebruik als actief bouwbedrijf, waar De Nijs nu zijn materieeldienst heeft gevestigd. Dit betekent dat er in de vroege uurtjes vrachtwagens af en aan rijden die met draaiende motor worden geladen. "Heftrucks en groot materieel met zware dieselmotoren staan te ronken onder onze slaapkamerramen. IJzer wordt in containers gegooid en stenen worden gestort. En dit gebeurt zes dagen per week vanaf 06.00 uur in de ochtend", aldus een boze omwonende.

"Het is een enorm kabaal", vult iemand anders die regelmatig overdag moet slapen vanwege nachtdiensten aan. Dorpsbewoners vertellen dat ze 'gek worden' van de overlast.

Vergunningen
Ondanks dat er herhaaldelijk is aangeklopt bij de gemeente Schagen, wordt er al weken niets gedaan met hun smeekbedes. Omwonenden hebben nu de hulp ingeschakeld van milieuorganisatie RUD, die ontdekte dat de Nijs niet de juiste vergunningen heeft voor de manier waarop ze nu te werk gaan.

De gemeente laat weten dat er een onderzoek komt naar het bestemmingsplan. Bouwbedrijf De Nijs wil niet reageren.