SCHAGEN - Onder een stralende zon werd op vrijdag 25 maart het nieuwe regenboog voetpad voltooid bij het NS station in Schagen. De kleuren kwamen prachtig uit onder het felle zonlicht. Wethouder Joke Kruit had zich geheel in stijl gekleed voor de gelegenheid. Jan Laan en Pieter Vink, initiatiefnemer en schilder van de regenboog, ontvingen van haar een boeket als dank, namens de samenleving in gemeente Schagen.


Het nieuwe regenboog voetpad vervangt de eerste die eind vorig jaar in gebruik was genomen. De betekenis van het pad is dat elke inwoner en bezoeker die onze gemeente binnenkomt, de boodschap meekrijgt dat iedereen hier welkom is. Blijkbaar begreep niet iedereen dat, omdat het pad werd beklad met verf die niet goed te verwijderen was. Daarom werd het eerste pad verwijderd. Inwoners stonden direct op om een nieuw pad te schenken aan de gemeente. Met name Jan Laan, vrijwilliger bij Schagen United, nam het initiatief. Hij is al langer betrokken bij de acceptatie rondom de LHBTIQ+ gemeenschap. Zo laat hij de regenboogvlag bij Schagen United wapperen, om aan te tonen dat respectloos gedrag in de voetbalwereld niet wordt getolereerd en dat ook hier iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Laan regelde met schildersbedrijf Vink het nieuwe regenboog pad.

Namens de samenleving in onze gemeente is wethouder Kruit hen heen dankbaar voor dit geschenk. ‘’Het is mooi om te zien dat de saamhorigheid altijd wint. Ik dank Jan Laan en Pieter Vink dan ook hartelijk dat zij op deze manier bijdragen aan een gemeente waarin iedereen welkom is,’’ zegt wethouder Kruit. Het nieuwe pad bestaat uit meerdere lagen verf en een betere anti-graffiti laag. Dit maakt het verwijderen van graffiti gemakkelijker.