SCHAGEN - Medio maart start er weer een opruimactie door de toenemende groei en overlast van ‘weesfietsen’. Dit doet de gemeente Schagen in samenwerking met Stichting Wonen Plus Welzijn. Door de coronamaatregelen was dit na maart 2020 tijdelijk stopgezet.


Sinds 2018 voert de gemeente samen met Wonen Plus Welzijn (WPW) het project ‘weesfietsen’ uit. De laatste keer was februari 2020. Door de coronamaatregelen werkten veel mensen thuis en is het tijdelijk stopgezet. Nu blijkt dat de overlast van achtergelaten fietsen toch weer aan het toenemen is. Daarom start er een nieuwe label- en ruimingsactie, die zich dus richt op de zichtbaar flink beschadigde fietsen.

Start aanpak
Half maart starten we met het geven van een label aan fietsen die overlast geven bij het station. Dit zijn fietsen die zichtbaar flink beschadigd zijn. De fietsen die na een maand nog gelabeld staan, worden opgehaald en opgeslagen bij werkleerbedrijf De Factorie aan de Zijperweg 14 in Schagen. De eigenaar kan zijn verwijderde fiets daar tot uiterlijk 13 weken na verwijdering terughalen.

Ophalen verwijderde fiets
Verwijderde fietsen kunnen tot uiterlijk 13 weken na verwijdering door de eigenaar worden opgehaald bij het werkleerbedrijf De Factorie. De fiets wordt meegegeven als de eigenaar:

  • een identiteitsbewijs laat zien;
  • in het bezit is van een sleuteltje dat in het slot van de fiets past;
  • de afhaalkosten van € 15,00 betaalt.

    Werkleertraject
    Bij het verwijderen van de weesfietsen worden mensen van een werkleertraject bij de Factorie, ingezet. Zij proberen bijvoorbeeld de fietsen op te knappen. Deze werkleerplaats is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die van een uitkering leven en moeilijk aan een baan komen, doen in de Factorie werkervaring op, of vinden er een zinvolle dagbesteding en leggen er contacten met andere mensen.