SCHAGEN - In de hele gemeente Schagen geldt een aanlijnplicht voor honden. Een hond die wordt uitgelaten binnen de bebouwde kom moet zijn aangelijnd.

De aanlijnplicht geldt in alle dorpen en stad van gemeente Schagen, binnen de bebouwde kom. Om uw hond de ruimte te bieden om even los te rennen, zijn er losloopgebieden. Deze losloopgebieden zijn te vinden in de kern van Schagen, Petten, Sint Maartenszee en enkele strandafslagen.

Zie voor meer informatie over de losloopgebieden op deze gemeentesite (https://schagen.mozard.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mVrg=2082).

Mocht uw hond buiten zo’n gebied niet aan de lijn lopen, dan kunt u daarvoor een bekeuring krijgen van ongeveer 100 euro. In Nederland gebeurt het met regelmaat dat personen of andere honden door een hond worden gebeten. Er hebben zich onlangs twee bijtincidenten voorgedaan binnen gemeente Schagen. De slachtoffers hebben hiervan aangifte gedaan. De politie heeft dit in onderzoek. Kinderen blijken vaker slachtoffer van hondenbeten dan volwassenen. De gemeente kan een aanlijn- of muilkorfgebod opleggen voor een hond. Dit kan bij een gebleken incident. Daarvoor is het wel nodig dat u eerst aangifte doet bij de politie. Van de genoemde incidenten wordt na het onderzoek duidelijk of de gemeente mogelijk een aanlijn- en muilkorfplicht kan opleggen.