SCHAGEN - Op Koningsdag, donderdag 27 april, is er geen reguliere markt in het centrum van Schagen. Op de weg waar de markt altijd wordt gehouden, de Gedempte Gracht, kunnen inwoners -vooral kinderen- hun eigen vrijmarkt houden. Dit kan ook op de Markt, Nieuwstraat, Nieuwe Laagzijde en Molenstraat. Niet daarbuiten. Zo zijn er nog enkele regels om de vrijmarkt leuk en gezellig te houden.

Omdat de openbare weg wordt gebruikt, zijn spelregels nodig. Zo zijn genoemde wegen afgesloten voor het verkeer. Wie hier woont, doet er goed aan om de auto al de avond ervoor elders te parkeren. Tussen 6.00 en 14.30 uur zijn de Nieuwstraat, Markt, Gedempte Gracht, Nieuwe Laagzijde en Molenstraat afgesloten. Speciaal voor de vrijmarkt.

Spelregels

  • De vrijmarkt is niet bedoeld voor de beroepshandel, die is dan ook niet toegestaan. Alleen ondernemers die al een standplaatsvergunning hebben en daar gevestigde ondernemers mogen wel verkopen.
  • De vrijmarkt mag alleen in het aangewezen gebied en alleen tussen 6.00 en 14.30 uur. Daarna wordt opgeruimd, wie zich niet aan de tijd houdt loopt risico op in beslagname van de spullen.
  • Er mogen geen plaatsen worden gemarkeerd door lint, tape, verf en dergelijke. Zulke markeringen worden verwijderd op kosten van de overtreder.
  • Er mag vrijmarkt worden gehouden op ‘eigen terrein’ mits het verkeer niet wordt belemmerd. Dit mag op deze terreinen tussen 06.00 en 20.00 uur.
  • Hou de volgende plekken altijd vrij: toegangen tot woningen, garages, winkels en horeca; nooduitgangen en brandkranen; kruisingen; als de weg al een deel bezet is (een breedte van 3.5 meter en een hoogte van 4.2 meter moet altijd blijven anders kunnen hulpdiensten als brandweer, politie en ambulance er niet door).
  • Hou ook op het trottoir rekening met mindervaliden, dus ook daar doorgangsruimte houden.
  • Genoemde wegen zijn op Koningsdag tussen 6.00 en 14.30 uur afgesloten voor het rijverkeer.
  • Als politie, brandweer of gemeente aanwijzingen geeft, gelden deze boven alle genoemde regels.

Er is een makkelijke manier om alle regels te onthouden met deze zin: Hou je aan het terrein, hou je aan de tijden en hou het leuk!