OUDE NIEDORP - Een, door kogels doorzeefd, zeil klappert zachtjes in de wind. Een oud scheepswrak ligt gestrand en lijkt verlaten. Toch zijn er nog twee bemanningsleden aanwezig. Een oude kapitein met een houten poot en een slapende stuurman. Zodra de kapitein strompelend het dek oploopt en een grote olielamp ontsteekt, begint zijn verhaal. Hij neemt de kinderen mee op reis. Een reis over de grootste zeeën van de wereld, waarin hij zijn avonturen verteld. Van zijn eerste zeereis als dek matroos tot zijn optreden voor een koning en koningin. Van zijn gevecht met een zeemonster tot zijn laatste gevecht met piraten. Een reis vol verhalen, avonturen, liedjes en circustrucs. En dat allemaal op zijn eigen schip, dat nu als scheepswrak is gestrand.

Dit schip ligt op zondag 19 september ter anker tussen de muren van de ruïnekerk in Oude Niedorp. Daar wordt om 13:30 uur en 16:00 uur de voorstelling “Zeebonken & Zeemonsters” gespeeld voor het publiek. “Het belooft ongelofelijk leuk te worden,” vertelt kapitein Fred Meijer. “We nemen de kinderen mee op onze reis over zee. Zo reizen we naar een ver koninkrijk, waar we optreden voor een prins en prinses, en komen we onderweg een echt zeemonster tegen.” Deze spannende avonturen worden afgewisseld met komische momenten en leuke verhalen. Stuurman Kevin verteld: “Naast alle spannende en avontuurlijke elementen, zitten er ook grappige en muzikale elementen verwerkt in de voorstelling. Zo vertelt de kapitein een mooi verhaal over een toverkoffiemolen en zingen we het liedje ‘Wat zullen we doen met de dronken zeeman’ tijdens het feest van de prins en de prinses. Het is deze afwisseling van elementen, waardoor de voorstelling nooit saai wordt om naar te kijken.”

Daarnaast is deze voorstelling ook nog interactief. De kinderen spelen tijdens de voorstelling gezellig mee met Kapitein Meijer en Stuurman Doesburg. “We hebben ons specifiek gericht op interactieve elementen in deze voorstelling,” aldus Kapitein Fred. “Hierdoor blijven kinderen betrokken bij de voorstelling en kunnen zij meespelen in de verschillende scènes. Zo worden twee kinderen gekroond tot prins en prinses; helpen twee kinderen het zeemonster te verslaan; en hijsen twee kinderen de zeilen, tijdens het liedje ‘De Dronken Zeeman’.” Stuurman Kevin vult aan: “Het is tijdens de voorstelling zo leuk om te merken, dat de kinderen helemaal mee gaan in het verhaal door deze interactieve elementen. Tijdens één van onze optredens legde een meisje de hele voorstelling stil om de kapitein te kunnen vertellen, dat ik (de stuurman) zijn geldbuidel gestolen had. Zij was de prinses, dus werd er uiteraard gehoor gegeven aan haar wens en gaf ik de geldbuidel terug aan de kapitein. Maar dat deed ik pas, nadat het hele publiek sterk begon aan te dringen. Dat maakt de voorstelling echt. Levendig.”


Naast de kapitein en de stuurman zijn er nog twee bemanningsleden aanwezig op het schip en zij maken het feest compleet. Kapitein Meijer vertelt: “Tijdens de voorstelling zijn er ook twee muzikale bemanningsleden aan boord. In plaats van muziek uit de computer te gebruiken, worden wij live begeleid door gitarist Ivo Meijer en drummer Tom Meijer. Twee getalenteerde muzikanten, die bij iedere scène de sfeer bepalen met hun muziek. Dit maakt de voorstelling zoveel meer levendig en knusser. Het is zo gaaf om te zien hoe wij elkaar aan kunnen vullen.” Ook stuurman Doesburg vindt de muziek ontzettend belangrijk. Hij zegt: “De muziek bepaalt voor een groot deel het ritme van de voorstelling. Het is de kunst om dat ritme aan te voelen en daarin met je spel mee te gaan. Het is daarom zo leuk, dat de muziek live gespeeld wordt. Het maakt het knus, intiem en levend. Zonder de muziek en het ritme zou het een hele andere voorstelling worden.”

Kortom, de voorstelling “Zeebonken & Zeemonsters” is een levend, interactief, spannend, grappig en bovenal een ongelofelijk leuke voorstelling voor de hele familie. Deze voorstelling zal twee keer worden gespeeld op zondag 19 september 2021 in de ruïnekerk van Oude Niedorp. De eerste voorstelling zal beginnen om 13:30 uur en de tweede voorstelling om 16:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.tefredo.nl. Heeft u verder nog vragen en/of wilt u meer informatie ontvangen? Dan kunt u bellen naar het nummer 06 29324463 of een mail sturen naar info@tefredo.nl.