SCHAGEN - Shantykoor ’t Scheepstuygh uit Schagen treedt zaterdag 22 december om 20.15 uur op met een Kerstspel in de Grote Kerk aan de Markt in Schagen.

Het koor, onder leiding van Gerrit van de Belt, ondergaat een tijdelijke gedaanteverwisseling. Acteurs spelen een verhaal begeleid door verteller Arie Groen. De ruim 40 zangers zingen hierbij een combinatie van zeemans- èn kerstliedjes muzikaal ondersteund door een 6-koppig combo. Rene Engel verzorgt het licht, het geluid en de effecten.

Het is een liefdesverhaal over Coen, een jonge matroos uit Rotterdam en een meisje uit Baltimore, genaamd Joan. Ze leren elkaar kennen na de Eerste Wereldoorlog en worden verliefd. Coen moet weer gaan varen maar krijgt na een paar jaar aan boord van de Rosabella de kans om naar zijn meisje in Baltimore terug te keren voor de Kerst van 1920. Vanaf dat moment wijken ze niet meer van elkaars zijde.

In deze semi-musical komen de bezoekers in een Kerststemming door bekende nummers als ‘Rudolph the red nosed reindeer’, ‘Frosty the snowman’ en ‘Let it snow’. In de eerste helft worden zeemansliedjes gezongen zoals ‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken’ en ‘Molley Malone’. Natuurlijk kan er meegezongen worden.

Buiten de lijntjes
In de maand december treedt het koor negen keer op. Ze doen dat voor besloten groepen op diverse plaatsen in de regio. Het complete Kerstspel wordt, behalve in Schagen, alleen nog voor het publiek opgevoerd op vrijdag 21 december om 20.30 uur in kerk ‘De Samenstroom’ aan de Terpstraat 40 in Wieringerwerf. Voorzitter Joop Wilbers kijkt naar de optredens uit: ‘Wij hebben in Johan Kloos een creatieve gitarist. Hij heeft deze show bedacht. Wij waren meteen enthousiast. Het is leuk om een keer buiten de lijntjes te kleuren.’

Een toegangskaart is verkrijgbaar in de kerk op de avond van de voorstelling en kost € 10,- inclusief een drankje tijdens de pauze. Dit geldt voor Schagen en Wieringerwerf. Voor Schagen zijn er ook kaarten verkrijgbaar op de voorverkoopadressen Familiy Shoezz aan de Gedempte Gracht en bij Beemster foto in het Makadocentrum. Kaarten reserveren kan ook door een mail te sturen naar feddedejong@live.nl. Vermeld of het om Schagen of Wieringerwerf gaat.

Fotografie: Joke Ligthart-Wognum en Gerda Takken