'T VELD - Zaterdag 18 mei wordt het Den Das festival weer gehouden. Dit maal is de organiserende vereniging Fanfare Samen Voorwaarts. De aanvang is 19.30 uur en de locatie is Dorpshuis Harmonie, Zwarteweg 13 A (gebouw Brede School het Veldzicht) in 't Veld. De toegang is gratis. Het Den Das festival is terug in het voorjaar zodat het de concours en festival kalender niet in de weg zit en elke vereniging lichte muziek kan brengen. De deelnemende orkesten brengen dan ook een gevarieerd programma.


Jaap den Das (1947 - 1969) uit Schoorl was een bekende dirigent in zijn tijd. Hij stond voor diverse harmonie- en fanfareorkesten in deze regio. Zo heeft hij onder andere gedirigeerd bij DSV uit Warmenhuizen, Niedorps fanfare, fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn, Winkels Harmonie en Samen Voorwaarts uit ’t Veld – Zijdewind -Waarland. Deze verenigingen hebben in 1954 besloten om een muziekfestival te organiseren. Ter ere van zijn nagedachtenis kreeg het de naam Den Das festival. Om de beurt organiseert een vereniging het festival in de vestigingsplaats. De 65e editie wordt dit jaar georganiseerd door Fanfare Samen Voorwaarts.


Deelnemende orkesten in 2019 zijn:

- Harmonie DSV uit Warmenhuizen

- Samen Voorwaarts uit 't Veld - Zijdewind - Waarland

- Winkel's Harmonie uit Winkel

- Fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn

- Muziekvereniging Onder Ons uit Dirkshorn.


Tevens zal deze avond de nieuwe Bes Bas van Samen Voorwaarts worden gepresenteerd.

Behalve het "grote" Den Das Festival is er inmiddels ook een junior editie. Het Mini Den Das Festival is speciaal voor jeugdorkesten. Voor onze jeugdorkesten waren er niet veel mogelijkheden om met gelijkgestemden naar een festival te gaan. Daarom is er in 2013 besloten een junior editie van het Den Das Festival in het leven te roepen. De jeugdorkesten van Winkels Harmonie, Onder Ons, Hildegardis, Harmonie DSV en Samen Voorwaarts mogen altijd mee doen. Als één van deze verenigingen geen volledig jeugdorkest heeft mag er een andere vereniging deelnemen. Dit zal worden gehouden in het najaar op 3 november door dit maal de organiserende vereniging Winkel's Harmonie.