SCHAGEN - Op uitnodiging van Kunst Verklaard geeft Govert de Roos een kijkje in de keuken van de fotografie en dan met name de portretfotografie


Govert de Roos fotografeert al bijna zijn hele leven. Fotografie en muziek zijn vanaf het begin de combinatie geweest. Aanvankelijk moest hij het hebben van zijn vindingrijkheid. Zo praatte hij zich, als vijftien jarige, het Hilton binnen en fotografeerde John Lennon en Yoko Ono tijdens de Bed-In-for Peace..

In die periode zat De Roos op de grafische school en werkte in een drukkerij. Met een zelf vervaardigde perskaart ging hij naar concerten van artiesten die hij wilde fotograferen. Daar stond hij, opvallend door zijn leeftijd, vooraan naast beroepsfotografen. Hij leerde van Nico van der Stam, Claude Vanheye en Paul Huf.

In 1975 begon De Roos zijn eigen studio. Beroemdheden die voor zijn camera verschenen zijn onder meer David Bowie, Freddie Mercury, Blondie, Kate Bush, Grace Jones, Prince en The Jacksons, maar ook André Hazes, de Dolly Dots, Rutger Hauer, Ramses Shaffy en Patricia Paay.

De Roos werkte voor Hitkrant en 20 jaar voor Playboy. Hij maakte meer dan 250 albumcovers, zo’n ruim 1000 tijdschriftcovers en meer dan 100 theater en filmaffiches.

In 2021 werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau. Govert de Roos woonde van 2020 tot 2022 op Wieringen en nu weer in Amsterdam, waar hij nog steeds veel fotografeert en exposeert.

Datum: maandag 16 januari 2023
Aanvang: 20.15 uur
Entree: 15,00 CJP: € 7,50


Entreekaarten verkrijgbaar via de webshop www.scagondeluxe.nl