CAMPERDUIN - De vernieuwde Heereweg en het nieuw ingerichte plein bij de strandopgang van Camperduin worden op zaterdag 8 april om 16.00 uur feestelijk geopend. Ook wordt het kunstwerk ‘Moeder van het Zand’ van kunstenaar Adri Verhoeven onthuld. Gedeputeerde Cees Loggen en de wethouders Peter van Huissteden en Odile Rasch zijn bij de opening aanwezig en zullen zich van hun sportieve kant laten zien.

Vernieuwde Heereweg
De gemeente heeft, met financiële steun van de provincie, het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herinrichting van de Heereweg in Camperduin. Een klankbordgroep met daarin bewoners en ondernemers heeft meegedacht over de nieuwe inrichting. De weg ligt er weer spic en span bij en een gedeelte is ingericht als fietsstraat. Het huidige fietspad is vervallen en is bestemd voor voetgangers. Fietsers maken voortaan gebruik van de rijbaan; auto’s zijn te gast en passen zich aan de snelheid van de fietsers aan.

Nieuw kunstwerk
De kleine rotonde bij de strandopgang heeft een complete metamorfose gekregen. Straks siert het kunstwerk ‘Moeder van het Zand’ van kunstenaar Adri Verhoeven het nieuw ingerichte plein. Het bestaat uit vijf grote, gepolijste, donkergrijze stenen waar je even op kunt zitten en waar water tussendoor stroomt van een watertappunt. De kunstenaar heeft een beeld ontworpen dat past bij het stoere en sobere karakter van deze plek en geeft zowel de passant als de bezoeker een impressie van de omgeving.

Kust op Kracht
De herinrichting van de Heereweg en de metamorfose van de rotonde bij de strandopgang van Camperduin zijn onderdeel van Kust op Kracht. In het gebied rondom de kust tussen Camperduin, Petten en Callantsoog werkt de Provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Bergen en Schagen, natuurorganisaties en ondernemers aan 50 projecten zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en nieuwe natuur. Met als resultaat een aantrekkelijke kust. Door te investeren in toerisme, recreatie en natuur wordt de regio economisch sterker gemaakt. Eerder hebben Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie gewerkt aan de veiligheid van de kust tussen Camperduin en Callantsoog. De kust is veilig door de verbreding van het strand en de aanleg van nieuwe duinen. Nu is het tijd om het landschap mooier te maken.

Fietstocht
De opening van de vernieuwde Heereweg sluit aan bij de fietstocht die de Fietsersbond Bergen voor het tweede jaar organiseert. Deze fietstocht start om 14.30 uur bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Schoorl, is ongeveer 15 km lang en eindigt om 16.00 uur in Camperduin. Onderweg geven specialisten van de gemeente, Staatsbosbeheer en de Fietsersbond uitleg bij verschillende fietsprojecten. Meer informatie over het fietsbeleid in Bergen en de fietsroute: www.fietsersbond.nl/bergen.