SCHAGEN - De meesten kennen hem van de band Doe Maar. Ouderen herinneren hem van de legendarische hippieband CCC Inc. Anderen zagen en hoorden hem met Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen. Met deze twee toerde hij vele jaren door de lage landen. Zijn optreden in het Cultuurkerkje heeft niet alleen te maken voorgaande successen maar ook met Bob Dylan die een rode draad is in Ernst Jansz’ muziekleven.

CCC Inc.

In 1967 trad Jansz toe tot CCC Inc., huisorkest van Paradiso en de Melkweg. Hij verruilde Amsterdam voor een boerderij in Neerkant, waar de hele band, inclusief vrouwen en kinderen als een commune samenleefde. De band werd zodoende een boegbeeld van de hippiecultuur van de 70er jaren.
Eind 1972 trad CCC in Anna Paulowna op bij een Derde Wereld Manifestatie georganiseerd door Jongerensoos ‘De Ark’.

Doe Maar

Volgens de Nederlandse Pop-Encyclopedie OOR is Doe Maar verantwoordelijk voor de volwassenwording van de Nederpop. Doe Maar werd in 1978 opgericht door Ernst Jansz en ontwikkelde zich tot het boegbeeld van de Nederlandstalige popmuziek.
Ernst Jansz en Henny Vrienten waren, met ieder een eigen stijl van songschrijven, de grote tieneridolen. Gillende en flauwvallende meisjes beheersten hun leven. Opmerkelijke nummers van Jansz uit die tijd waren o.a.: Ruma Saya, Tijd genoeg. De enorme roem van Doe Maar eiste zijn tol en de band hief zichzelf in 1984 op.

Bob Dylan 80 jaar

Op 24 mei 2021 werd Dylan 80 jaar. Dylan is mogelijk de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon die geen gelijke kent.
In 2016 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur "voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse zangtraditie", volgens de jury. Velen hebben zich gewaagd aan het vertalen van de soms mysterieuze teksten die Dylan schreef. Slechts enkelen slaagden daarin.

Jansz vertaalt Dylan

Iemand die zich goed kan inleven in de psyche van een idool is ervaringsdeskundige Ernst Jansz zelf.
Hordes flauwvallende meisjes die uitkeken naar hem. Waanzinnige taferelen bij Doe Maar optredens. Jansz heeft het allemaal meegemaakt, net als Dylan.
Van jongs af aan werd Ernst Jansz geïnspireerd door Dylan.
In de jaren 2008-2009 vertaalde Jansz twaalf teksten van Dylan. Aan een goede vriend deelde hij dit in brieven. Het werk werd gebundeld in een boek. Hij beschreef zijn twijfels, zijn enthousiasme en zijn zoektocht naar achtergronden. Dit boek kreeg de titel Dromen van Johanna, evenals de gelijknamige cd, de dvd en de theatertournee.
Het werd geen Nobelprijs, maar Jansz’ cd kreeg wel een Edison-nominatie.

Meer info: www.ernstjanzs.com

Waar: Cultuurkerkje Noorderweg 15, 1757 PC Oudesluis
Wanneer: zaterdag 28 mei 2022
Hoe laat: Aanvang 20:00 uur, entree: 20 euro pp
Kaarten: Bij ingang of reserveer: www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/