SCHAGEN - Zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. U kunt in onze gemeente dan verschillende musea en monumenten bezoeken. Het thema dit jaar is ‘boeren, burgers en buitenlui’.

De kleuters van groep 1 en 2 van de basisschool St. Joseph uit Burgerbrug maken vrijdag 8 september al kennis met ‘boeren, burgers en buitenlui’. Die dag gaan zij terug in de tijd op bezoek bij twee broers, Janus en Bertus, die in het19e eeuwse daglonershuisje van het museum Eenigenburg wonen en daar van alles beleven. Ook kunnen de kinderen zich inleven in die tijd met spelletjes en kunnen zij zich verkleden in kleding uit die tijd. Museum Vreeburg heeft de kleding beschikbaar gesteld.

Tijdens de Open Monumentendag zelf komt op zaterdag 9 september het platteland van ruim een eeuw geleden tot leven in Eenigenburg. U kunt een modeshow van Westfriese kleding zien, van ‘zondagse beste’ kleding tot ‘doordeweeks’. In Schagen is Boerderij- en rijtuigmuseum Vreeburg gratis toegankelijk. In het Slot Schagen kunt u een blokfluit-concert bezoeken. Zondag 10 september draait in Slot Schagen een historische film en kunt u portretten zien van de ‘heren van Schagen’. Meer informatie vindt u op www.openmonumentendag.nl

Voorproefje

Voorafgaand aan de Open Monumentendag kunt u alvast een voorproefje nemen met een lezing van Diewertje Duijn. Zij vertelt woensdag 6 september ’s avonds in de bibliotheek in Tuitjenhorn over de geschiedenis en betekenis van onze stolpboerderijen. Meer informatie kunt u vinden op www.kopgroepbibliotheken.nl. U kunt via deze website ook kaartjes voor de lezing bestellen.