SCHAGEN - Want over wiens normen hebben we het eigenlijk? ’Doe eens normaal, man!’ is een gevleugelde uitdrukking geworden voor politici die kennelijk weten wat de norm dan is.

Het is dan ook niet gebruikelijk dat je een ethicus ervoor hoort pleiten om zo weinig mogelijk normen te hanteren. We worden er mee doodgegooid. We leven kennelijk in een wereld waarin er een sport van gemaakt wordt om elkaar te maat te nemen. En we kunnen het vooral niet laten om te moraliseren.

Van Warven
roept mensen op om eens niet zo normaal te doen. Want normen zijn over het algemeen de maatstaven van mensen die het voor het zeggen wensen te hebben. Dus: ’Doe eens niet zo normaal, man!’. Laten we eens van de gebaande pad af durven wijken. Waarom zouden we aan de benevelende leiband moeten lopen van instituties die zo goed weten wat goed voor ons is?


De Deense filosoof Søren Kierkegaard zei eens: ’Wat zijn mensen toch absurd! Zij gebruiken nooit de vrijheden die ze bezitten, ze eisen altijd degenen die ze niet bezitten. Ze hebben de vrijheid van gedachten, maar ze eisen de vrijheid van meningsuiting.’

Datum: zondag 8 oktober 2017

Aanvang: 15.00 uur

Entree: € 5,00

Locatie: Het Oude Slot, Markt Schagen