SCHAGEN - Het is nog donker op straat. De straatlantaarn buiten geeft grauw, fel licht. Terwijl de rook van de fabriek boven de stad drijft, branden de kaarsen achter de ramen. De vlammetjes dansen in de tocht van de veel te kleine arbeiderswoningen. Terwijl de kinderen hun ogen uitkijken achter het raam, vallen er kleine witte vlokjes uit de lucht. Het is eind november 1926. Het is nog donker en stil in de witte straten van de arbeidersstad … op een tram na … Daarin zitten de fabriekmedewerkers, die op deze koude dag voor hun strenge directrice moeten werken. Circusschool Tefredo speelt voor de allerlaatste keer hun theatrale circusproductie “Fabrique du Cirque”. En hoe kunnen ze dat het beste doen? Met u, hun publiek!

“Fabrique du Cirque” is een voorstelling, waarbij de artiesten het leven in de fabriek vertonen. Vroeg wakker worden, naar je werk reizen, het werken zelf en de lunchpauze. “Dit, gecombineerd met circusdisciplines, zoals: jongleren, acrobatiek, koorddansen en touwklimmen, zorgt voor een spectaculaire voorstelling vol humor, spanning en sensatie,” volgens Fred Meijer, circusdirecteur. “Door circus te combineren met theater hebben wij een doorlopend stuk gemaakt, waarbij de ene act vloeiend in het volgende overloopt. Dat maakt het heel prettig om naar te kijken.” De artiesten vertolken ieder hun eigen rol in het circus. Zo is er een ijdeltuit, een luiwammes, een rebel en een bijna gepensioneerde. De laatste is speelt door Fred Meijer zelf. “Circus is voor alle leeftijden,” verteld Meijer. “Dat geldt niet alleen voor het publiek, maar ook voor ons als artiesten. De artiesten, die meespelen in dit stuk, verschillen in de leeftijd van 14 tot 58 jaar en juist dat maakt het zo leuk.” Uiteindelijk maken deze personages de meest rare avonturen mee in de fabriek. “Een van de werknemers is te laat, er springt een waterleiding, de directrice wordt onder hypnose gebracht en de kluns heeft last van obstipatie. “Kortom, a normal day at the office,” zegt Fred lachend.

Op 22 november spelen de artiesten “Fabrique du Cirque” voor de allerlaatste keer in het Scagon Theater in Schagen. Fred zegt: “Dit jaar bestaat Circusschool Tefredo 15 jaar. Dat wilden we eigenlijk groot vieren in onze circustent, maar door het corona virus was dat niet mogelijk. Dus besloten we te kijken naar de mogelijkheden om toch nog iets te kunnen spelen. En daaruit kwam het idee “Fabrique du Cirque” nogmaals op te voeren.”

Vorig jaar speelden de artiesten van circusschool Tefredo dit stuk al acht maal. “Eigenlijk hadden we dit stuk al afgesloten in december 2019,” aldus Meijer. “Maar het was zo leuk om te spelen en de reacties van het publiek waren zo enthousiast, dat we besloten hebben het stuk nog één keer op te voeren.” Hoewel het COVID-19 virus nog steeds aanwezig is, kijkt Fred weer voorzichtig naar de toekomst. “Volgend jaar hebben wij weer hele leuke activiteiten op de planning staan,” zegt Fred. “Zo hebben wij weer twee keer een circuscyclus, organiseren wij weer een circusweek op het Strand van Luna en staan we weer op een aantal evenementen met onze voorstellingen en workshops.” Daarnaast zijn de artiesten van Tefredo al druk bezig met een nieuwe productie. “Onze nieuwe productie krijgt dezelfde vorm als “Fabrique du Cirque”, circus gecombineerd met theater. Alleen deze keer is het thema geen fabriek, maar sprookjes,” zegt Meijer.

Kortom, circusschool Tefredo speelt op 22 november 2020 om 15:30 uur voor de allerlaatste keer “Fabrique du Cirque” in het Scagon Theater in Schagen. En u kunt erbij zijn! Kaarten kosten voor kinderen t/m 12 jaar €8,50 en voor volwassenen €9,50 en zijn te reserveren via www. scagondeluxe.nl . Voor meer informatie en/of contact kunt u contact opnemen via de mail info@tefredo.nl of telefonisch 06-29324463 / 072-5895663. Bent u erbij?!